Cristian Diaconescu: E necesar ca aliaţii să menţină în atenţie problematica vecinătăţii estice a NATO

Aliaţii trebuie să menţină în atenţie problematica vecinătăţii estice a Alianţei, cu accent pe regiunea extinsă a Mării Negre şi a Balcanilor de Vest, a declarat ministrul de externe Cristian Diaconescu, la reuniunea comună a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre NATO.
Reuniunea miniştrilor de externe şi ai apărării din ţările membre NATO, Bruxelles, 18 aprilie 2012. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.04.2012

Aliaţii trebuie să menţină în atenţie problematica vecinătăţii estice a Alianţei, cu accent pe regiunea extinsă a Mării Negre şi a Balcanilor de Vest, a spus ministrul de externe Cristian Diaconescu, la reuniunea comună a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre NATO.

Cristian Diaconescu, a participat, în perioada 18-19 aprilie, la reuniunea comună a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre NATO, care s-a desfăşurat la Bruxelles. Reuniunea ministerială comună, principalul eveniment politic organizat la acest nivel în pregătirea summit-ului NATO de la Chicago din 20-21 mai, a permis desfăşurarea, alături de reuniunile tradiţionale ale Consiliului Nord-Atlantic, a unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia, precum şi a unei întâlniri a miniştrilor de externe aliaţi cu principalii contributori la operaţiunea NATO din Afganistan.

Cu acest prilej, aliaţii au discutat temele majore care vor figura pe agenda politică a summit-ului NATO din mai: perioada post-tranziţie din Afganistan, declararea capabilităţii interimare a NATO în domeniul apărării antirachetă, politica de parteneriate şi revizuirea posturii de apărare şi descurajare a NATO.

În contextul derulării procesului de tranziţie, problematica Afganistan a fost un subiect important al reuniunii ministeriale, fiind abordat atât în format aliat, dar şi în contextul discuţiilor NATO-Rusia şi în consultările cu statele contributoare la ISAF. Şeful diplomaţiei române a reafirmat sprijinul pentru derularea procesului de tranziţie din Afganistan, care se va încheia în 2014, precum şi pentru transferul responsabilităţilor pe linie de securitate către autorităţile afgane.

Au avut loc consultări cu privire la politica de parteneriate a NATO, care au vizat atât vecinătatea apropiată a Alianţei, cât şi statele din regiunea Orientului Mijlociu şi Nordului Africii, în contextul evoluţiilor din zonă.

Ministrul Cristian Diaconescu a subliniat că, în perspectiva summit-ului NATO de la Chicago, Alianţa va trebui să transmită un mesaj puternic şi încurajator cu privire la menţinerea perspectivelor de extindere a NATO în vecinătatea sa, pornind de la respectarea deciziilor Summit-ului Alianţei de la Bucureşti. Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a semnat, alături de alţi omologi aliaţi, o scrisoare comună privind susţinerea participării Bosniei şi Herţegovinei la Planul de Acţiune pentru Aderarea la NATO (MAP).

În ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia, participanţii la reuniune au încurajat progresul în relaţia NATO-Rusia, prin dezvoltarea dialogului politic şi a cooperării practice în domenii de interes comun, trecând în revistă şi temele divergente. România a subliniat importanţa cooperării NATO cu Rusia în ceea ce priveşte stabilizarea Afganistanului, dar şi în lupta împotriva terorismului.

De asemenea, ministrul român al afacerilor externe a exprimat sprijinul pentru declararea la summit-ul de la Chicago a capabilităţii interimare a NATO în domeniul apărării antirachetă şi a subliniat importanţa menţinerii unei relaţii transatlantice puternice, capabilă să confere Alianţei Nord-Atlantice capacitatea de a face faţă provocărilor curente.

În marja reuniunii, ministrul român de externe a avut o serie de întâlniri cu omologii din SUA, Olanda, Georgia şi Ucraina, unde a fost abordată atât problematica bilaterală, cât şi tematica de securitate în perspectiva summit-ului de la Chicago.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor