Cristian Diaconescu, despre Schengen: Strategia anticorupţie trebuie adoptată, partenerii noştri ţin mult la ea
alte articole
Ministrul demis de externe, Cristian Diaconescu, a declarat că perspectivele pentru aderarea la Schengen anul acesta sunt bune, dar România trebuie să mai facă unele lucruri, printre care adoptarea Strategiei anticorupţie, o temă la care partenerii europeni ”ţin foarte, foarte mult”.
Referitor la chestiunea Schengen, diplomaţia românească are ”o serie de responsabilităţi, atât timp cât această temă a intrat, mai mult sau mai puţin pe criterii subiective, în zona discuţiei politice. Şi din acest punct de vedere, prin eforturile tuturor am ajuns la un punct destul de avansat, cu un procent destul de ridicat de certitudine în ceea ce priveşte intrarea României în Schengen în acest an. Eforturile însă trebuie continuate”, a precizat Diaconescu, la conferinţa de bilanţ.
”România anului 2012 este alta decât România anului 2007. Criteriile privind funcţionarea sistemului judiciar şi a statului de drept sunt îndeplinite. Din acest punct de vedere, această monitorizare aplicată României, oarecum nediferenţiat, nu mai este în acest moment adecvată statului de stat demn şi democratic pe care l-am dobândit prin eforturile noastre ale tuturor. Din această perspectivă eforturile conjugate ale mai multor instituţii româneşti trebuie să asigure prin nivelul de predictibilitate şi credibilitate eliminarea MCV. Sigur, se pot găsi şi alte formule. În mod evident mai sunt probleme de rezolvat, mai există vulnerabilităţi ale sistemului judiciar, dar din punct de vedere politic acest mecanism folosit din păcate, câteodată, abuziv la nivel politic trebuie să fie schimbat”, a mai spus oficialul.
Întrebat în legătură cu optimismul afişat în privinţa aderării, în contextul în care alegerile din Olanda vor fi în luna septembrie, lună în care trebuie să se ia şi decizia referitoare la aderarea la Schengen, ministrul demis a explicat că optimismul său se referă la momentul actual şi nu poate specula pe ce se va întâmpla mai departe.
”Întrebarea ar presupune să fac o speculaţie pe mandatul unui alt coleg, ceea ce, probabil, că nu ar fi corect fiind convins că acel mandat va fi îndeplinit mult mai bine decât l-am făcut noi. Deci plecând de la această premisă vă pot motiva optimistul meu astăzi, în acest moment. Sigur, dinamica internaţională şi a dezvoltărilor din acest punct de vedere este extrem de impredictibilă, dar tocmai aici stă capacitatea şi înţelepciunea sistemului diplomatic românesc de a se adapta şi de a duce lucrurile spre o decizie corespunzătoare care respectă interesele româneşti, adică primirea în Acordul Schengen în acest an”, a spus Diaconescu.
Ministrul demis de externe a explicat cum a reuşit să netezească dialogul cu Olanda, în ultima perioadă.
”Ce vreau să adaug, acum nu mai ştiu dacă mai are valabilitate, pentru că după ce am discutat cu domnul Rosenthal (n.r.- ministrul olandez de externe) a căzut şi guvernul de la Haga. Vă pot spune că şi-au păstrat intenţia ca, în perioada următoare, Ministerul de Externe de la Haga să trimită o delegaţie extrem de reprezentantivă la Bucureşti pentru a avea un dialog politic aplicat cu autorităţile de la Bucureşti. Exista ideea, sper că vor continua din acest punct de vedere, ca Procurorul general al Olandei să vină la Bucureşti pentru a se interesa tehnic în legătură cu o serie de aspecte în ceea ce priveşte sistemul funcţionarea sistemului judiciar, exista disponibilitatea, şi l-aţi auzit pe domnul Van Rompuy la Bucureşti, a CE, a UE, de a afirma clar şi direct faptul că Olanda trebuie să-şi schimbe poziţia în ceea ce priveşte România. Toate aceste eforturi conturate pas cu pas mi-au dat senzaţia că Olanda avansează într-un sens pozitiv în ceea ce priveşte decizia sa privind primirea României în Acordul Schengen”, a spus Cristian Diaconescu.
El nu a exclus însă evoluţii imprevizibile.
”Sigur, lucrurile pot evolua. La ei, instabilitatea politică a evoluat. La noi, instabilitatea politică va genera o oarecare fragilitate a mesajului în legătură cu anumite asumări de etapă pe care România trebuie să le mai facă ca, de exemplu, adoptarea în Parlament a Strategiei anticorupţie. Este un proiect la care vreau să vă spun că partenerii noştri occidentali ţin foarte, foarte mult. La care cred şi noi, românii, ar trebui să ţinem şi mai mult. Din câte am înţeles de la partidele politice această strategie n-ar prezenta o mare dificultate, dar ar reprezenta pe de altă parte un semnal politic extrem de important pe care România l-ar da în ceea ce priveşte voinţa sa de a continua nu numai reforma, dar şi lupta împotriva corupţiei. O temă remanentă, aproape exasperantă în relaţiile cu partenerii noştri”, a punctat Diaconescu.