Victor Ponta: Guvernul şi politicul nu se implică în niciun fel în alegerile CSM

Briefing de presă cu Victor Ponta
Briefing de presă cu Victor Ponta (Epoch Times România)

Procurorii trebuie să fie independenţi, să nu mai existe control ierarhic, a declarat premierul Ponta la şedinţa CSM, la care a dat asigurări că Guvernul şi politicul nu se implică în niciun fel în alegerile Consiliului. Mesajul a fost transmis membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, care l-a invitat pe premier pentru a discuta pe teme de actualitate.

"Judecătorii şi procurorii ştiu să se lupte singuri pentru independenţa lor şi niciun om politic care spune că vrea să îi ajute, de fapt nu vrea să îi ajute. Eu am venit (la CSM, n.r.) să spun un singur lucru: Guvernul şi, sigur, vorbesc şi ca lider politic, nu ne implicăm în niciun fel, nici nu vrem să îi ajutăm, nici nu vrem să îi încurcăm, ştiu ei mai bine ce au de făcut şi sunt responsabili în faţa propriilor colegi, judecători şi procurori, de ceea ce au de făcut în calitate de membri ai CSM", a afirmat Ponta.

Premierul a precizat că principalul motiv pentru care a mers marţi la CSM a fost pentru a transmite un mesaj, în calitate de premier şi lider politic, faţă de statutul procurorilor.

"Decizia va aparţine numai şi numai Parlamentului, la momentul revizuirii Constituţiei, dar eu am o poziţie foarte clară, şi anume aceea că procurorii trebuie să rămână magistraţi, dar procurorii, în viitor, dacă suntem cu toţii de acord şi schimbăm Constituţia, procurorii trebuie să fie cu adevărat independenţi, aşa cum sunt şi judecătorii", a precizat Ponta.

Reprezentanţii procurorilor au decis, în ianuarie, ca PICCJ şi Secţia pentru procurori a CSM să adreseze o solicitare Guvernului pentru a detalia referirile din Programul de guvernare la măsurile legislative pentru Clarificarea statutului procurorilor şi rolul Ministerului Public raportate la dispoziţiile constituţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne