Danileţ: Statul în care judecătorii sunt demişi de puterea politică nu are vreo legatură cu democraţia

Cât timp justiţia este controlată politic, iar judecătorii sunt terorizaţi, regimul e unul dictatorial, a subliniat Cristi Danileţ în lumina evenimentelor din Turcia, proaspăt trecută printr-o lovitură de stat eşuată.
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
17.07.2016

Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a reacţionat după ce 2.740 de judecători turci au fost demişi pentru presupuse legături cu lovitura de stat eşuată.

"De câţiva ani urmăresc ce se întâmplă cu justiţia din state precum Slovacia sau Turcia. Mai multe asociaţii ale magistraţilor din alte ţări, inclusiv din România, au reacţionat împotriva epurărilor şi arestărilor practicate acolo.

Să ne înţelegem: statul în care judecătorii sunt mutaţi, demişi sau arestaţi din ordinul puterii politice nu are vreo legătură cu democraţia." a scris, pe contul său de Facebook, Cristi Danileţ.

În opinia magistratului, justiţia independentă este coloana vertebrală a societăţii democratice, or, cât timp justiţia este controlată politic, iar judecătorii sunt terorizaţi, regimul e unul dictatorial.

"Ca susţinători ai statului de drept, avem datoria să arătăm că respectarea legii trebuie să fie o condiţie pentru toată lumea, inclusiv pentru mai marii zilei", a subliniat Cristi Danileţ.

Membrul CSM a atras atenţia că Turcia a încălcat principiul inamovibilităţii judecătorilor de ceva vreme, iar introducerea pedepsei cu moartea o aruncă în afara sistemului drepturilor omului - unde este, de facto - "dar, cică, acolo se numeşte democraţie".

La rândul său, experta anticorupţie Laura Ştefan a atras atras atenţia, tot pe reţeaua de socializare, că "judecatorii sunt primii asupra cărora încep represaliile - şi acum, şi acum câţiva ani când anchetele de corupţie duceau către fiul dlui Erdogan [preşedintele Turciei - n.r]".

"De data asta se discută şi despre reintroducerea pedepsei cu moartea. Asta ca să nu uităm în ce lume trăim şi să nu mai credem că regulile şi instituţiile care ne apăra sunt de neschimbat", a punctat Laura Ştefan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor