Crin Antonescu profund nemulţumit de ANI, DNA, CSM şi de justiţie, în general

Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)
Epoch Times România
09.09.2013

Liderul PNL, Crin Antonescu este în pericol de implozie. Motivul? Permanenta hărţuire a colegilor săi de către ANI, DNA şi de către justiţie, aşa, în general. Liderul liberalilor a acuzat în direct, duminică, la Digi TV, ANI şi DNA-ul că au ca obiect de activitate doar PNL-ul." Nemulţumirea lui Antonescu nu se rezumă la cele două instituţii ci se extinde şi asupra Consiliul Superior al Magistraturii, Antonescu fiind nemulţumit şi de modul în care CSM îşi îndeplineşte "rolul de arbitru" în lumea justiţiei. "Nu am încredere în CSM", şi-a precizat poziţia liderul liberal.

Justiţia, CSM şi nominalizatul Procuror General

Crin Antonescu şi-a expus pe larg motivele nemulţumirii sale faţă de CSM, acuzându-i de părtinire politică pe magistraţi, în favoarea lui Băsescu, şi în detrimentul PNL. Crin Antonescu s-a declarat nemulţumit inclusiv de faptele săvârşite de Victor Ponta, marele susţinător al candidaturii sale la prezidenţialele de anul viitor. Înflăcărat de revoltă, Antonescu menţionează cârdăşia Ponta-Băsescu, exprimându-şi frustrarea pentru modul în care funcţionează justiţia şi în care se fac numirile înalţilor magistraţi.

Ilustrativ pentru modul în care funcţionează Justiţia este, în viziunea lui Antonescu, modul în care Tiberiu Niţu a fost numit, în luna mai 2013, Procuror General al României. A fost nevoie de o “ cârdăşie” între Ponta şi Traian Băsescu pentru că CSM să îi dea aviz pozitiv lui Niţu, pe care, cu şase luni în urmă, îl considerase incompatibil cu înaltul post.

Niţu a fost propus iniţial pentru postul de Procuror General la sfârşitul lui 2012, de către fostul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru. CSM a dat aviz negativ nominalizării venite de la Pivniceru, declarându-l pe Niţu "nepregătit profesional, irascibil şi cu o scăzută rezistenţă la stres".

Şase luni mai târziu, CSM a reevaluat numirea lui Niţu, şi i-a dat aviz pozitiv. Acelaşi magistrat care a fost considerat irascibil şi cu deficienţe de autocontrol a devenit brusc competent şi compatibil cu postul de Procuror General. Propunerea de nominalizare a lui Tiberiu Niţu venea, de data aceasta, direct din partea lui premierului Ponta. Şi preşedintele Băsescu a aprobat numirea lui Niţu în înaltul său post.

„Nu pot să am încredere în CSM. Cum să am încredere în CSM, care ar trebui să fie arbitru în lumea justiţiei, când l-a audiat pe actualul procuror general şi l-a făcut de ... şi l-a respins când l-a propus Mona Pivniceru şi, pe acelaşi om, domnul Niţu, când a venit domnul Ponta în cârdăşie cu domnul Băsescu l-a găsit bun?. Şi atunci, îl întreb pe ministrul Justiţiei: Merge bine treaba? Se achită DNA cu cadenţa asta admirabilă cu care se achită în ce priveşte PNL, cu oamenii ăia? Noi am avut suspiciuni înainte de a veni la putere, că se fură, că se dirijează bani publici, nu am vorbit prostii. Dacă nu cumva unii oameni nu sunt atinşi pentru că sunt parteneri de afaceri cu oameni care au făcut afaceri bune în regimul Băsescu, fac afaceri bune şi în regimul acesta. Nu vorbesc de coabitare, am de datoria mea să am acest răspuns. Nu îl socot vinovat pe ministrul Justiţiei care e destul de recent”, a adăugat liderul PNL.

ANI, DNA şi ne-nominalizatul DIICOT

Vedem foarte clar cum pare cu tărie că pe scena politică, obiect de activitate pentru ANI şi DNA nu mai e decât PNL. Foarte bine, dacă în PNL sunt oameni cu probleme, să fie cercetaţi şi dovediţi. Aceste instituţii au ţintă. Când spun asta nu spun să-i mai lase în pace pe liberali, nu, spun să atace peste tot unde sunt probleme."

Antonescu îl somează pe ministrul Justiţiei să îl lămurească de ce se ocupă de PNL când sunt plângeri făcute "acum un an şi ceva" de care instituţiile anti-corupţie nu s-au ocupat, focusându-se în schimb exclusiv pe liberali.

"Când spun asta nu spun "domne, mai lăsaţi-i în pace pe liberali", nu, spun "atacaţi peste tot unde aveţi suspiciuni de corupţie, peste tot unde aveţi plângeri, peste tot unde opinia publică ştie că s-au întâmplat lucruri cel puţin discutabile şi daţi răspunsuri". Or, instituţiile acestea nu dau răspunsuri, eu asta vreau, vreau să îmi dea răspunsuri', a declarat Crin Antonescu duminică seara, la Digi Tv.

"Noi vrem să-l întrebăm pe ministrul Justiţiei, adică eu vreau să-l întreb - că aşa e legal, nu am calitatea să întreb DNA - : De plângeri făcute de un an şi ceva v-aţi ocupat?”, a somat şeful PNL.

Declaraţiile lui Antonescu vin pe fundalul exploziei de acuzaţii la adresa colegilor săi aflaţi în poziţii cheie în stat. După condamnarea lui Relu Fenechiu, fost ministrul al Transporturilor, condamnat la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în forma continuată, imaginea liberalilor fost în cădere liberă noi şi noi acuzaţii la adresa liberalilor fiind formulate de instituţiile anticorupţie din stat. DNA a cerut declanşarea împotriva liberalului Ovidiu Silaghi, nominalizat pentru a îi lua locul lui Fenechiu la Transporturi. Silaghi a fost acuzat de luare de mită. Lucrurile au continuat apoteotic după ce al doilea nominalizat de Antonescu pentru fotoliul de ministru, Nini Săpunaru, a fost şi el acuzat, indirect de către DNA, care a anunţat că investighează o firmă în care Săpunaru a fost acţionar.

După ce Antonescu a încercat să stingă scandalurile Silaghi şi Săpunaru prin nominalizarea Ramonei Mănescu, care nu are nici un dosar în prezent nici la ANI nici la DNA, dar este în schimb soţia unuia dintre prietenii de o viaţă a lui Crin Antonescu, primarul sectorului 6, Rareş Mănescu, instituţiile anticorupţie vin să dea o nouă lovitură PNL: Varujan Vosganian, care deţine funcţia de Ministru al Economiei, a fost acuzat de DIICOT nici mai mult nici mai puţin decât de subminarea economiei naţionale.

Vosganian, în tandem cu PDL-istul Adriean Videanu (PDL), cunoscut bucureştenilor ca furnizor al nenumăratelor borduri puse în capitală de-a lungul ultimilor ani, ar fi adus statului, conform DIICOT, un prejudiciu de 130 de milioane de dolari.

Potrivit procurorilor, "Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al firmei omului de afaceri, SC Interagro SA, aducând statului un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari."

"Deopotrivă, prin acţiunile grupului infracţional (...) a fost creată o stare de fapt de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale", se arată într-un comunicat DIICOT.

Referindu-se la Vosganian, Antonescu a precizat că, în calitatea sa de preşedinte al Senatului, a avut acces la dosarul colegului său, Varujan Vosganian, care urmează să fie analizat şi de Comisia juridică, dar din dosar nu reiese că ministrul Economiei ar fi făcut ceva pe "ascuns".

"A venit dosarul, eu m-am uitat pe el, pentru că sunt preşedinte de Senat, este şi normal, am avut un Birou Permanent, l-am dat Comisiei juridice. Aşteptăm analiza comisiei. (...) Pe acest dosar m-am uitat, avem o acuzaţie de la cap la coadă pe o decizie de oportunitate, nu de legalitate, o decizie nu luată pe ascuns de Varujan Vosganian şi probabil că este valabil şi în cazul lui Videanu. Eu am citit partea referitoare la Varujan Vosganian în văzul lumii, cu decizii de guvern, cu avize de la toată lumea, inclusiv de la secretarul de stat de la Justiţie, actualul şef al DIICOT, doamna Bica. Nu există nicio convorbire telefonică a lui Varujan Vosganian sau despre Varujan Vosganian. Comisia juridică va vedea", a afirmat Crin Antonescu.

Referitor la Ovidiu Silaghi, pe care PNL l-a numit europarlamentar la sfârşitul săptămânii trecute, Antonescu a declarat că până la proba contrară, colegul său este "este perfect nevinovat" şi este un cetăţean cu toate drepturile. Inclusiv de a ne reprezenta la Bruxelles.

Liderul PNL a susţinut că, potrivit listelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, era dreptul lui Ovidiu Silaghi să devină europarlamentar, datorită poziţiei din listele de la alegeri. "Nu partidul s-a gândit "hai să îl trimitem pe Silaghi". Silaghi urma, întâmplător [pe listele PNL]", a explicat Antonescu.

Nemulţumirile lui Antonescu sunt însă mult mai vechi. În luna august, presa anunţa că mai mult de jumătate din aleşii locali USL au fost declaraţi de către Agenţia Naţională de Integritate incompatibili cu funcţiile de primari şi consilieri locali pe care le deţin. Aleşii locali, mare parte dintre ei PNL-îşi, făceau parte şi din consiliile de administraţie ale unor societăţi comerciale aflate în subordinea lor.

Nemulţumit de acuzele aduse de ANI reprezentanţilor săi din teritoriu, Antonescu acuza şi declara:

"PNL are mari probleme, am mai spus-o. Nu întâmplător ANI nu are altă activitate de un an decât PNL. Nu întâmplător cea mai mare parte din activitatea DNA pare să fie dedicată doar PNL. Nu întâmplător, se pare - nu e treaba mea, dar constat şi eu - domnul Nelu Iordache nu-şi aduce aminte decât de cel care i-a reziliat contractele, nu de cei care le-au încheiat. Nu întâmplător PNL nu coabitează cu Traian Băsescu şi cu regimul său împotriva cărora au cerut votul românilor. PNL nu plăteşte taxa de protecţie unor instituţii de presă, PNL nu negociază aceste lucruri", declara pe 25 august Crin Antonescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor