Corlăţean: E „delicat” să impui sancţiuni şi restricţii presei

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat joi, la Bruxelles, că raportul MCV conţine lucruri delicate, precum recomandarea privind revizuirea statutului mijloacelor de informare în masă.
Epoch Times România
31.01.2013

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat joi, la Bruxelles, că raportul MCV conţine lucruri delicate, precum recomandarea privind revizuirea statutului mijloacelor de informare în masă.

„Sunt lucruri care sunt foarte delicate, de genul sancţiuni sau restricţii care vizează libertatea presei. Sunt om politic. Fac parte dintre acei oameni politici care nu am fost foarte des
atacat, aş spune că am fost tratat de presă mai degrabă obiectiv, dar am fost în situaţii în care eu însumi am considerat că presa a fost incorectă faţă de mine. Dar nu am reacţionat niciodată pentru că îţi asumi astfel de chestiuni când eşti persoană publică. Eu, ca om politic, vă spun foarte clar: libertatea presei în România trebuie respectată. Cum poţi să impui
sancţiuni, restricţii presei?”, a precizat Titus Corlăţean.

„Ori lucrul ăsta venindu-ne de la CE, de la Bruxelles, este foarte delicat. Cum am putea noi să implementăm o astfel de recomandare, cum putem să impunem restricţii şi sancţiuni presei? Eu ştiu foarte bine cum se manifestă presa când trateazã subiecte care privesc proceduri judiciare, cazuri de corupţie privind înalţi demnitari, modul cum funcţionează justiţia, nu
există restricţii ale presei într-un sens sau în altul. Lucrul ăsta, de exemplu, ar fi putut fi discutat, dacă am fi primit textul, cu CE, şi poate cã s-ar fi găsit o altă formulă”, a mai spus ministrul afacerilor externe.

Pentru prima dată într-un raport MCV este menţionată conduita mass-media.

Raportul MCV face referire la campanii mediatice de hărţuire la adresa unor judecători şi a familiilor acestora, precum şi la presiuni exercitate de mass-media la adresa sistemului judiciar, fără a face însă nominalizări, spre deosebire de OSCE care a care a arătat cu degetul trustul Intact.

La capitolul „Independenţa sistemului judiciar”, se precizează că, în timpul verii, „una dintre preocupările majore a fost dovada clară a exercitării de presiuni asupra instituţiilor judiciare şi a lipsei de respect pentru independenţa sistemului judiciar”.

„Aceasta rămâne un motiv serios de preocupare. Comisia a primit numeroase rapoarte privind acte de intimidare sau hărţuire comise împotriva unor persoane care lucrează în instituţii judiciare şi anticorupţie importante, inclusiv ameninţări cu un caracter personal împotriva judecătorilor şi a familiilor acestora şi campanii mediatice de hărţuire”, scrie în raportul MCV prezentat miercuri de purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray.

În acest context, Comisia Europeană atrage atenţia asupra rolului mijloacelor de informare în masă. „Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi anumite îndoieli cu privire la eficacitatea activităţii de supraveghere desfăşurată de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Situaţia sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoţită de o protecţie corespunzătoare a instituţiilor şi a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum şi pentru a pune la dispoziţie măsuri reparatorii eficiente”, avertizează Executivul european.

Problema modului de informare în mass-media este reluată şi în cadrul recomandărilor.

„Revizuirea standardelor existente pentru a se garanta existenţa unor mijloace de informare în masă libere şi pluraliste, asigurându-se, totodată, măsuri reparatorii şi eficiente împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale omului şi împotriva exercitării de presiuni nejustificate şi a recurgerii la acte de intimidare de către mijloacele de informare în masă asupra sistemului judiciar şi a instituţiilor implicate în combaterea corupţiei”, recomandă CE.

Totodată, raportul notează că ar trebui să se dea „asigurări Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la independenţa sa efectivă, iar acesta ar trebui să îşi îndeplinească pe deplin rolul prin instituirea şi aplicarea unui cod de conduită în această privinţă”.

Şi Raportul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa publicat săptămâna trecută referitor la alegerile parlamentare din România, din 2012, a pus la zid mass-media română, cu câteva excepţii. OSCE a notat că presa românească este „un instrument la dispoziţia partidelor politice” şi nu „un critic obiectiv al clasei politice”. Trustul Intact este dat ca exemplu negativ al modului în care presa a manipulat opinia publică în timpul campaniei electorale de anul trecut.

„Mass-media româneşti preferă să fie un instrument la dispoziţia partidelor politice, în loc să joace un rol analitic şi critic în faţa oficialilor. Din cauza situaţiei financiare din ultimii ani, mass media este vulnerabilă în faţa intereselor politice. Nivelul încrederii românilor în mass media a scăzut în ultimul timp“, se arată în raportul OSCE.

La acest capitol este menţionat şi OTV. Dan Diaconescu, candidat al PP-DD la parlamentare, şi-a transformat postul TV într-o adevărată platformă electorală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor