Crin Antonescu: Dacă instanţa va decide că Fenechiu este vinovat, atunci putem vorbi despre demisia acestuia

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că, doar în cazul în care o instanţă judecătorească se va pronunţa asupra vinovăţiei lui Relu Fenechiu, chiar şi cu o sentinţă nedefinitivă, se poate pune problema demiterii sau demisiei acestuia din funcţia de ministru al Transporturilor, notează B1 TV.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu (Epoch Times România)
Ana Petrescu
04.02.2013

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că, doar în cazul în care o instanţă judecătorească se va pronunţa asupra vinovăţiei lui Relu Fenechiu, chiar şi cu o sentinţă nedefinitivă, se poate pune problema demiterii sau demisiei acestuia din funcţia de ministru al Transporturilor, notează B1 TV.

"Nu luăm în discuţie demisia. Punctul nostru de vedere e foarte clar, iar domnului Băsescu îi spun ceea ce îi spun de ani de zile: dacă cineva cu dosar cu probleme, cu urmăriri, cercetări începute trebuie să demisioneze, nu înţeleg de ce a întârziat câţiva ani să demisioneze chiar domnia sa. Deci, nu luăm în discuţie aşa ceva, punctul nostru de vedere este acelaşi ca şi al premierului", a argumentat Antonescu, cu privire la demisiile miniştrilor anchetaţi penal şi menţionaţi de Comisia Europeană în raportul MCV.

Liderul liberal a adăugat că este de acord cu afirmaţiile de săptămâna trecută ale premierului Victor Ponta, potrivit cărora Relu Fenechiu va trebui să părăsească Guvernul, dacă va fi condamnat în primă instanţă.

"Sunt de acord, pentru că în momentul în care o instanţă se va pronunţa, chiar şi dacă nu se dă sentinţă definitivă, avem totuşi de a face cu o sentinţă, ceea ce înseamnă cu totul altceva decât părerea unei părţi. Procuratura, Parchetul, DNA sunt părţi, statul versus un cetăţean, doar judecătorul are dreptul la o sentinţă", a completat Crin Antonescu.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri seara că nu renunţă la cei doi miniştri la care se referă raportul MCV al Comisiei Europene, atâta timp cât nu există o decizie definitivă a unei instanţe împotriva acestora.

"Nu, nici vorbă (nu renunţ - n.r.), pentru că în raport se vorbeşte în mod greşit de fapte de corupţie. Or, niciunul nu e acuzat de fapte de corupţie, niciunul nu e acuzat de fapte, din momentul în care au devenit miniştri şi din moment ce i-am propus în Parlament şi preşedintele le-a semnat decretele, să vin acum să spun că acum am aflat sau acum mi-am dat seama că nu-i bun Fenechiu sau Dragnea mi se pare, totuşi, un gest neserios", a precizat Victor Ponta la Realitatea TV.

În raportul MCV ar fi fost vizaţi ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, ministrul Economiei Varujan Vosganian şi ministrul Dezvoltării Regionale Liviu Dragnea, conform unor surse citate de France Presse. Relu Fenechiu a fost trimis în judecată în dosarul "Transformatorul".

"Noul guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar, dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie", se menţiona în raportul MCV în versiunea publicată iniţial.

Pe pagina sa de internet, Comisia Europeană (CE) a modificat ulterior - fără a face public acest lucru - raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), înlocuind formula "trei miniştri cercetaţi penal" cu "două cazuri confirmate" de miniştri cercetaţi penal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor