Băsescu: Apelul raportului MCV privind miniştri cercetaţi penal este pentru premier

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că mesajul Comisiei Europene privind miniştrii cercetaţi penal este adresat premierului, punctând că el s-ar fi opus numirii acestora la depunerea jurământului, dar nu a avut forma legală pentru a împiedica desemnarea miniştrilor.

"Un alt lucru pe care ni-l menţionează raportul: au fost trei miniştri care au fost găsiţi incompatibili de ANI, dar au fost menţinuţi în Guvern. Cum să nu îţi menţioneze Comisia Europeană acest lucru, care a arătat că politicul din România, la nivel de Guvern, nu îndeplineşte standardele europene acceptate de toată lumea? Deci aici nu discutăm neapărat de principiul «până nu e o hotărâre definitivă, nu funcţionează». Uniunea Europeană ne cere ceva ce funcţionează în toate statele Uniunii. Politicienii nu sunt deasupra legii şi trebuie să fie un exemplu, mai ales că sublinierea este - şi veţi observa în raport că nu se leagă de aleşi, nu veţi vedea niciodată Comisia Europeană spunând: de ce a fost ales un primar, de ce a fost ales un parlamentar care avea dosar penal. Comisia Europeană respectă votul electoratului, dar pe urmă, când intri în instituţiile la vârf, Guvern sau Parlament, şi eşti pus sub semnul întrebării din punct de vedere al integrităţii, mai ales în guvern trebuie să existe reacţia demisiei", a spus Băsescu.

Şeful statului a punctat că apelul raportului Comisiei Europene privind miniştrii cercetaţi penal este pentru premierul Victor Ponta, preşedintele menţionând că, dacă ar fi putut, el ar fi împiedicat desemnarea acestora, dar legal nu a avut această posibilitate.

"Iar Comisia Europeană le enumeră, fără a utiliza nume, dar mizând pe faptul că toţi ştim despre ce-i vorba. Iar mesajul Comisiei este «Nu mai faceţi lucrurile astea. Mai mult decât atât, deşi ştiţi că sunteţi sub monitorizare, aţi trecut prin Parlament şi doi miniştri care au dosare penale». Deci, lucrurile astea arată că la nivelul politicienilor la vârf nu suntem în standarde europene, nu la nivelul Codului Penal, unde hotărârea definitivă este cea care te incriminează, ci raportul vorbeşte de standarde la nivelul politicienilor. (...) Atâta timp cât sunt numiţi, UE vine şi spune «Măi, oameni buni, din 22 de milioane nu aveţi unul care să nu aibă dosar în instanţă? Nu aveţi unul care să nu fie sub urmărire penală?» Asta ne spune în mod simplu UE, pentru că, neţinând cont de aceste criterii, nu faceţi decât să le arătaţi românilor că nu e o problemă să faci o ilegalitate. Deci, cam ăsta e mesajul pe care ar trebui să-l citim în cerbicia Comisiei Europene de a ne spune «Fraţilor, când aveţi miniştri suspectaţi» - ei nu îi acuză şi nici eu nu îi acuz - «când aveţi miniştri suspectaţi, de ce trebuie să rămână în Cabinet, nu aveţi decât unicate voi? Cu siguranţă puteţi găsi şi alt ministru». Cam ăsta e mesajul", a afirmat Traian Băsescu.

"Este problema premierului. Eu dacă aş fi putut legal să împiedic desemnarea aş fi făcut-o, numai că legea răspunderii ministeriale spune foarte clar «pentru fapte comise în timpul mandatului de ministru». Deci, nu aveam o formă legală să nu primesc jurământul sau să nu trec în decret unul sau doi miniştri, nu aveam formă legală. Dar apelul este către premier, să găsească o soluţie. Apelul raportului", a mai explicat Băsescu, la Palatul Cotroceni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne