Creşte numărul fântânilor care au secat

În urma secetei, aproape 10 la sută din numărul fântânilor din ţară au secat. Potrivit specialiştilor de la Centrul Naţional de Sănătate Publică, cel mai mult au fost afectate apele din centrul şi sudul ţării. Totodată specialiştii susţin că fântânile seacă din cauza lipsei precipitaţiilor, a temperaturilor ridicate, dar şi a utilizării iraţionale a acestora. Însă cea mai importantă cauză a situaţiei create este faptul că în Moldova resursele de apă nu sunt gestionate eficient.
Ana Chitoroagă
04.08.2012

În urma secetei, aproape 10 la sută din numărul fântânilor din ţară au secat. Potrivit specialiştilor de la Centrul Naţional de Sănătate Publică, cel mai mult au fost afectate apele din centrul şi sudul ţării.

Totodată specialiştii susţin că fântânile seacă din cauza lipsei precipitaţiilor, a temperaturilor ridicate, dar şi a utilizării iraţionale a acestora. Însă cea mai importantă cauză a situaţiei create este faptul că în Moldova resursele de apă nu sunt gestionate eficient.

În acest sens, Ion Şalaru, specialist în calitatea apei, a precizat: "Avem foarte multe localităţi unde a scăzut foarte mult nivelul apei, chiar şi au secat. Aproape 10 la sută din fântânile care au secat, în unele zone a scăzut cu până la un metru nivelul apelor din sondele arteziene, este vorba de ape de profunzime deoarece nu se mai alimentează fiindcă sunt puţine precipitaţii şi se extrage mult mai multă apă decât era prognozat la început. Trebuie să ne reorientăm la utilizarea resurselor de apă de suprafaţă".

Potrivit Publika.TV, apa din râurile Nistru şi Prut e folosită în cantităţi foarte mici, iar staţiile de tratare a apelor situate pe aceste râuri funcţionează la o capacitate de 50 la sută. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt peste 150 de mii de fântâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor