Seceta pune cămilele sălbatice din Australia în linia de foc

Populaţia de cămile sălbatice din Australia a scăzut la 750.000 în ultimii ani, din cauza sacrificărilor şi a condiţiilor de secetă, dar se poate ca populaţia să nu fie suficient de redusă.
O cămilă australiană în Sydney (Lisa Maree Williams / Getty Images)
Jack Phillips
27.07.2012

Populaţia de cămile sălbatice din Australia a scăzut la 750.000 în ultimii ani, din cauza sacrificărilor şi a condiţiilor de secetă, dar se poate ca populaţia să nu fie suficient de redusă.

In trecut existau 1 milion de cămile sălbatice în Australia, care au fost aduse pe continent în anii 1800.

Proiectul australian de gestionare a cămilelor a declarat marţi că populaţia de cămile din regiunile îndepărtate a fost redusă cu un sfert, comparativ cu nivelurile dintre 2001 şi 2008.

"Cu toate acestea, de atunci a avut loc o secetă majoră, iar programul federal de gestionare a cămilelor a intrat în vigoare, iar tehnicile de supraveghere a populaţiei au fost îmbunătăţite. Acestea sunt principalele motive pentru care numărul total al cămilelor sălbatice a fost revizuit şi diminuat", a declarat Jan Ferguson, un manager de la ONG-ul Ninti One, care se ocupă de Proiect.

Australia consideră aceste animale dăunătoare din cauza efectului negativ pe care îl au asupra florei şi faunei locale. Cămilele se hrănesc cu orice fel de plante disponibile, inclusiv lăstari tineri împiedicând reproducerea.

"Cămilele sălbatice pot degrada rapid aceste zone în timpul unei secete, până în punctul în care nu mai pot furniza refugiu pentru animale şi plante indigene, ducând la dispariţia locală a acestor specii", se arată într-un document guvernamental.

De asemenea, ele seacă resursele limitate de apă.

"Ştim că atunci când se află în turmă, ele se pot apropia de un ochi natural de apă folosit de animalele indigene, şi-l pot seca complet în câteva zile", a spus Ferguson. Cămilele pot merge zeci de kilometri pe zi şi sute de kilometri în termen de o săptămână, pe un teren oricât de dur.

Datorită numărului mare de exemplare şi a capacităţii lor de a "mânca orice", grupul a declarat că pagubele produse de ele sunt de aproximativ 5.5 milioane de dolari pe an. De asemenea, ele concurează cu animalele domestice pentru hrană şi apă, influenţând producţia cu 3.5 milioane de dolari pe an.

Cămilele sălbatice deteriorează şi infrastructura proprietăţilor, în special gardurile, morile de vânt şi jgheaburile de apă şi sunt purtătoare de boli dăunătoare bovinelor.

Cămilele populează o zonă de 3 milioane km pătraţi în unele părţi din Queensland, Western Australia, South Australia şi Northern Territory.

Ferguson a spus că circa 850.00 de animale au fost sacrificate, ceea ce presupune eliminarea cămilelor pe baza anumitor criterii.

Potrivit rapoartelor guvernamentale, Ninti One a propus eliminarea a 670.000 de cămile în termen de patru ani, în 2009, şi încă 500.000 de cămile în următorii patru ani, în scopul reducerii densităţii acestei specii.

Grupul a declarat că, atunci când cămile au fost aduse în Australia, ele au jucat un rol important în dezvoltarea Australiei centrale, deoarece puteau transporta oameni şi bunuri pe distanţe lungi, prin regiunile periferice.

Dar în timp, cămilele s-au înmulţit necontrolat deoarece nu au prădători naturali - cel mai mare carnivor din ţară fiind dingo, un câine sălbatic mare.

Site-uri aborigene australiene de importanţă majoră au fost distruse de aceste animale, inclusiv ochiurile de apă, formaţiuni stâncoase, izvoare şi alte locuri.

"Multe dintre aceste site-uri sunt sacre, iar distrugerea lor constituie un prejudiciu adus vieţii sociale şi culturale a poporului autohton", au spus coordonatorii proiectului.

De asemenea, s-au înregistrat mai multe decese şi vătămări din cauza accidentelor de autovehicule produse de cămile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor