R. Moldova: Majoritatea fântânilor din ţară conţin nitraţi

Tomberoane de gunoi. (Andrew Redington / Getty Images)
Ana Chitoroagă
03.08.2012

Numărul mare al gropilor de gunoi din ţară, care poluează cu nitraţi apa din fântâni, ne pun viaţa în pericol. În acest sens specialiştii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică, mai susţin că apa infectată poate provoca apariţia bolilor imunitare. În ajutor Ministerul Mediului a elaborat deja o nouă strategie de colectare şi depozitare a deşeurilor.

Potrivit specialiştilor, majoritatea fântânilor din ţară nu corespund normelor sanitare, iar cauza poluării apei este numărul mare al gropilor de gunoi, care sunt amplasate aproape de fântâni.

Potrivit Publika.TV, Ion Şalaru, medic, specialist în calitatea apei, a explicat: "Dacă vorbim de riscuri sub aspect chimic este vorba despre un conţinut ridicat de nitraţi care se conţin aproape în 80 la sută din fântâni. Acesta poate duce la apariţia unor boli imunitare în special la oamenii cu diferite patologii. Cel mai mult sunt afectaţi copiii de până la un an. Aceasta implică riscul apariţiei unor boli tereice acute sau hepatita virală A".

Pentru a soluţiona această problemă Ministerul Mediului a elaborat deja o strategie, care prevede un nou concept de colectare, selectare şi depozitare a gunoiului, mai relatează sursa citată.

În contextual celor expuse, autorităţile planifică să construiască trei poligoane de bază pe teritoriul ţării, în care să fie colectate toate deşeurile.

În Moldova sunt peste 600 de gropi de gunoi neautorizate, iar din cele 1.800 existente mai mult de jumătate nu corespund normelor sanitare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor