Creşte consumul de droguri şi alcool în rândul tinerilor şomeri francezi

Tineretul francez trece printr-una din cele mai grave crize din ultima jumătate de secol: 1,9 milioane de tineri şi tinere, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, nu au un loc de muncă, nici studii şi nici pregătire.
Droguri (photos.com)
Epoch Times România
03.06.2013

Tineretul francez trece printr-una din cele mai grave crize din ultima jumătate de secol: 1,9 milioane de tineri şi tinere, cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, nu au un loc de muncă, nici studii şi nici pregătire. Iar consumul de droguri şi de alcool este într-o creştere alarmantă, notează luni ziarul spaniol ABC.

Potrivit institutului Direction de l'Animation de la Recherche, des Études et des Statistiques (DARES), din subordinea Ministerului Muncii, 24 % din femei şi 15 % din bărbaţii cu vârste între 25 şi 29 de ani nu au nici loc de muncă, nici o pregătire. DARES utilizează conceptul european al NEET (Neither empleoyed nor in education or training) care afectează totodată 19 % din femei şi 18 % din bărbaţii cu vârste între 20 şi 24 de ani. Aproximativ 6 -7 % din adolescenţii de între 15 şi 19 ani se află în aceeaşi situaţie socială, care continuă să se agraveze din cauza recesiunii în curs.

Potrivit unui alt raport al oficialului Observatoire de l'Institut national de la jeneusse et de l'éducation populaire (Injep), 'se află la punctul roşu toţi indicatorii de creştere a sărăciei în rândul tinerilor, cu o creştere alarmantă a sărăciei extreme'.

Cum se poate trăi fără loc de muncă, fără pregătire sau perspective? se întreabă ziarul ABC. Foarte greu. În cel mai bun dintre cazuri, din ajutorul statului, al regiunilor sau al municipiilor. Asociaţia Quart Monde comentează: 'După o şcolarizare eşuată, faptul de a deveni mamă facilitează obţinerea unor subvenţii. Şi, mai ales, permite să se aibă o identitate administrativă, mai mult sau mai puţin importantă'.

Ziarul Le Monde a încercat să urmeze pista câtorva tineri care au intrat în acest labirint al sărăciei, fără perspective şi comentează: 'Există tineri care nu au un domiciliu stabil. Unii găsesc refugiu la centrele de adăpost. Alţii duc o existenţă nomadă, câştigând ceva bani din servicii ocazionale. În unele zone rurale, izolate şi îndepărtate de serviciile publice, unii tineri ajung să sufere probleme mentale de o anumită gravitate'.

În 2007, guvernul a creat o Misiune ministerială care şi-a fixat ca obiectiv lupta împotriva drogurilor şi a toxicomaniei. Ultimele sondaje oficiale relevă totuşi că 'experimentarea' consumului de droguri a crescut cu 25 %, iar numărul consumatorilor obişnuiţi a crescut de la 31 la 39 % în ultimii patru ani. La aceasta se adăugă şi consumul de băuturi alcoolice care a crescut îngrijorător: 67 % din adolescenţii de 16 ani afirmă că beau alcool în mod regulat. În timp ce 41 % din tinerii francezi cu vârste între 15 şi 25 de ani recunosc că se îmbată cu o anumită regularitate.

Potrivit Observatorului francez al drogurilor şi toxicomaniei, 'tinerii francezi trăiesc într-un mediu social care favorizează 'senzaţiile tari' şi hiperconsumul de produse, care stimulează uzul şi abuzul de alcool şi droguri, asociate unui nou mod de viaţă, într-o societate în care nu găsesc alternative, conchide ABC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor