Cresc presiunile asupra preşedintei sud-coreene Park

Sute de mii de persoane au protestat împotriva preşedintei sud-coreene în al cincilea weekend consecutiv, cerând demisia acesteia. În ciuda promisiunilor că va colabora cu investigatorii, Park a refuzat până acum mai multe solicitări de interogare venite din partea procurorilor.
Park Geun-hye, preşedintele Coreei de Sud
Park Geun-hye, preşedintele Coreei de Sud (South Korean Presidential Blue House via Getty Images)

În ciuda protestelor publice ce au loc, preşedinta sud-coreeană nu va răspunde în această săptămână întrebărilor procurorilor legate de un scandal politic, au declarat luni avocaţii lui Park Geun-Hye.

Investigatorii o acuză pe Park şi pe prietena ei apropiată Choi Soon-Sil că au forţat companii majore să doneze peste 60 milioane de dolari unor fundaţii non-profit care au susţinut politicile lui Park şi pe care Choi le-a folosit în interes personal.

Avocatul Yoo Yeong-ha a declarat că preşedinta Park este prea ocupată cu problemele de stat şi pregătirea unei apărări legale în faţa numărului tot mai mare de acuzaţii şi, prin urmare dispune de prea puţin timp pentru a cooperare cu procurorii, care i-au cerut preşedintei să răspundă până marţi.

“Este regretabil că preşedinta nu va coopera cu interogatoriul pe care procurorii l-au stabilit pentru 29 noiembrie”, a susţinut Yoo într-o declaraţie.

În schimb, Park, primul preşedinte în funcţie ce devine suspect într-un caz penal, se va pregăti pentru o investigaţie desfăşurată de un procuror special care va prelua conducerea cazului în luna decembrie.

Park a cerut scuze în public la începutul acestei luni şi a declarat că va coopera sincer în toate investigaţiile şi îşi va asuma răspunderea dacă va fi găsită vinovată. Dar ea a respins o serie de cereri de interviuri din partea procurorilor în ultimele câteva săptămâni.

Park a fost acuzată că a susţinut activităţile infracţionale comise de prietena sa, consiliera Choi Soon-sil, care a fost arestată recent pentru fraudă şi abuz de putere.

Choi este acuzată de manipularea afacerilor de stat şi folosirea influenţei asupra lui Park pentru a stoarce bani de la companii precum SK, Lotte şi Samsung.

Sud-coreenii au ieşit pe străzi cu sutele de mii în ultima perioadă pentru a cere demiterea preşedintei. Protestele au fost organizate timp de 5 weekend-uri consecutive şi sunt printre cele mai mari din istoria Coreei de Sud.

Sâmbătă, numărul participanţilor la un protest anti-Park în Seul a ajuns la aproximativ 1,5 milioane. Alte 400.000 de manifestanţi au ieşit pe străzi în alte regiuni ale ţării.

Parlamentul ar putea vota demiterea preşedintei chiar şi la începutul acestei săptămâni, pe măsura creşterii numărului de politicieni care susţin o campanie condusă de opoziţie în vedere alungării de la putere a liderei ţării.

Preşedinţii în funcţie nu pot fi acuzaţi penal decât de trădare sau revoltă, dar pot fi investigaţi şi acuzaţi după expirarea mandatelor lor.