Preşedinta sud-coreeană aprobă anchetarea relaţiei sale cu „Rasputinul Asiei”

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a căzut de acord să fie interogată cu privire la acuzaţiile potrivit cărora ar fi permis unei vechi prietene să se amestece în afacerile de stat. Într-un discurs adresat naţiunii, Park a precizat că scandalul a fost „în întregime vina şi greşeala mea”.
Park Geun-Hye
Park Geun-Hye (Jung Yeon Je / Getty Images)

Într-o scuză transmisă la televizor vineri, preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye a declarat că este întristată de scandalul politic în care o apropiată de-a sa este acuzată de deturnare de fonduri şi manipularea puterii din umbră.

Scandalul o are în centru pe Choi Soon-sil, o veche prietenă de-a preşedintei Park. Aparent, Choi şi-a folosit aproprierea de lidera sud-coreeană pentru a interveni în afacerile de stat.

De asemenea, Choi, 60 de ani, este acuzată că a obligat unele firme locale – folosindu-se de numele preşedintei Park – să doneze sume mari de bani unor fundaţii nonprofit dubioase, bani pe care apoi ea i-a folosit în interes personal.

Park, care a fost aleasă în 2013, a căzut de acord vineri să fie interogată în legătură cu acest scandal, adăugând că investigatorii ar trebui să clarifice ceea ce s-a întâmplat şi că toţi cei implicaţi ar trebui să fie traşi la răspundere, incluzându-se şi pe ea, şi că cei găsiţi vinovaţi ar trebui să îşi asume responsabilitatea.

Joi, o curte din Seul a aprobat în mod oficial un mandat de arestare pe numele lui Choi, care este acuzată de fraudă şi abuz de putere.

Avocatul preşedintei Park a declarat că se aşteaptă ca procurorii să investigheze dacă Choi a primit în mod necorespunzător documente secrete.

După dezvăluirile iniţiale a urmat o nebunie mediatică, unele rapoarte sugerând că Choi este implicată într-un grup religios marginal şi că Park a căzut sub influenţa ei.

În discursul de vineri, Park a negat că ar avea vreo legătură cu vreun cult religios sau că a desfăşurat ritualuri vrăjitoreşti în Casa Albastră prezidenţială.

Ratingul de popularitate al preşedintei sud-coreene a scăzut la un nivel record de doar 5% datorită scandalului, conform unui sondaj publicat vineri de Gallup.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe