Mii de protestatari sud-coreeni cer demisia preşedintei Park

Sute de mii de persoane au ieşit pe străzile capitalei sud-coreene Seul pentru a protesta în contextul unui scandal politic tot mai amplu ce o implică pe preşedinta ţării. Guvernul a avertizat împotriva violenţelor şi acţiunilor colective ilegale în timpul protestului.
Sute de mii de sud-coreeni protestează în Seul, cerând demisia preşedintei Park, 12 noiembrie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.11.2016

Zeci de mii manifestanţi din toate straturile sociale ale Coreei de Sud s-au adunat sâmbătă în Seul pentru a cere demisia preşedintei Park Geun-hye, marcând cea de-a treia săptămână consecutivă de demonstraţii în masă.

“Sunt aici pentru a cere demisia preşedintei Park Geun-hye. Scuzele ei sunt inutile. Trebuie să se retragă”, a declarat Cho Ki-mang, un manifestant în vârstă de 66 de ani.

Deşi iniţial poliţia a declarat că se estima că vor participa la protest aproximativ 170.000 de persoane, organizatorii au declarat că circa 850.000 au ieşit pe străzile din Seul, marcând una dintre cele mai mari demonstraţii de la protestele pro-democraţie din anii 1980.

Vicepremierul Lee Joon-sik a avertizat vineri împotriva violenţelor şi acţiunilor colective ilegale în timpul protestului de sâmbătă.

Administraţia Park a fost zguduită de un scandal tot mai amplu, care o vizează pe prietena apropiată a preşedintei sud-coreene, Choi Soon-sil.

Choi este acuzată că a abuzat de relaţia strânsă cu Park pentru a influenţa afacerile de stat şi pentru a direcţiona donaţii ale unor companii precum Samsung către organizaţii nonprofit, bani pe care aceasta i-a folosit în scop personal.

Poliţia a arestat-o pe Choi la începutul acestei luni şi până în 20 noiembrie poate fi acuzată conform codului penal sud-coreean.

Analiştii consideră că lui Park i se va permite să îşi termine ultimul an din singurul ei mandat de 5 ani, ţinând cont de faptul că partidele din opoziţie au ezitat să ceară demisia preşedintei. Totuşi, parlamentarii din opoziţie i-au cerut lui Park să transfere puterile executive Adunării Naţionale.

Park, care a cerut scuze de mai multe ori de când s-a declanşat acest scandal, înregistrează un rating de popularitate de aproximativ 9%, conform sondajului Gallup Korea ce a fost publicat vineri.

Între timp, procurorii l-au interogat sâmbătă pe directorul executiv al celui mai mare producător sud-coreean de oţel, Posco, în cadrul investigaţiei asupra lui Choi.

Autorităţile au declarat că unul dintre asociaţii lui Choi a încercat să forţeze o companie ce a cumpărat unitatea internă de marketing a Posco să renunţe la controlul a peste 80% dintre acţiunile sale.

Un director al companiei Samsung a fost de asemenea interogat de procurori pentru presupusa finanţare a pregătirii fiicei lui Choi în echitaţie, cu o sumă de aproximativ 2,8 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor