Procurorii sud-coreeni efectuează un raid la sediul Samsung în contextul scandalului Park

Procurorii sud-coreeni au efectuat o razie la sediul Samsung Electronics ca parte a unei anchete în scandalul recent ce o implică pe preşedinta Park Geun-hye. Există suspiciuni că această companie ar fi oferit milioane de euro unei prietene apropiate a preşedintei.
(Captură Foto)

Procurorii au efectuat marţi o razie la birourile companiei Samsung ca parte a unei anchete într-un scandal continuu ce o implică pe lidera ţării, Park Geun-hye.

Procurorii analizează acuzaţiile potrivit cărora Samsung ar fi oferit 2,8 milioane de euro prietenei lui Park, Choi Soon-sil, pentru a finanţa pregătirea în echitaţie a fiicei lui Choi. Fiica a fost anterior membră a echipei naţionale sud-coreene de echitaţie şi s-a pregătit în Germania.

Un purtător de cuvânt al procuraturii a declarat că este cercetat sediul Samsung Electronics, fără să adauge alte detalii. Samsung Electronics şi Samsung Group nu au făcut niciun comentariu.

Choi este acuzată ca s-a folosit de relaţiile apropiate cu preşedinta Park pentru a avea o influenţă semnificativă asupra guvernului sud-coreean, în ciuda faptului că nu deţine oficial nicio funcţie guvernamentală. Park a cerut scuze public de două ori pentru că s-a ajuns la scandal, dar ratingul său de popularitate se menţine doar la 5%, conform unui sondaj Gallup publicat la sfârşitul săptămânii trecute.

În plus, Park a căzut de acord marţi să retragă persoana pe care a nominalizat-o pentru funcţia de premier din cauza opoziţiei pe care o înfruntă în Parlament.

Park a nominalizat un candidat liberal din afara Partidului ei conservator Saenuri, dar membrii opoziţiei au susţinut că îi vor respinge alegerea pentru că nu au fost consultaţi în mod corespunzător. Premierul este singura poziţie din Cabinet care necesită aprobarea parlamentului.

Park a declarat că va confirma un alt candidat propus de parlamentarii opoziţiei. “Dacă Adunarea Naţională recomandă un nou premier, îl voi numi şi îl voi lăsa să controleze cabinetul”, a precizat ea.

Zeci de mii de persoane au protestat sâmbătă în Seul, cerând demisia din funcţie a lui Park.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe