CPR Moldova: Pedepsele pentru crimele financiare trebuie înăsprite, nu ”decriminalizate”

Declarativ, autorităţile de la Chişinău luptă cu corupţia, dar conform proiectelor de lege propuse în Parlament, se observă contrariul, atenţionează CPR Moldova.
Centrul de Politici şi Reforme (facebook.com / CPR Moldova)
Maria Maevschi
03.01.2018

Promovarea proiectului de lege privind decriminalizarea unor infracţiuni de ordin economic în contextul actual, când nivelul de încredere al populaţiei în instituţiile statului este foarte redus, iar recuperarea activelor delapidate şi tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovaţi de furtul bancar stagnează de trei ani, este mai mult decât suspectă”, se arată într-o declaraţie a Centrului de Politici şi Reforme.

Mai mult decât atât, pentru a eradica într-adevăr corupţia care împiedică dezvoltarea durabilă, progresul şi prosperitatea Republicii Moldova, sunt necesare, conform rezoluţiei Parlamentului European din 13 septembrie 2017 privind corupţia şi drepturile omului, măsuri de eradicare a criminalităţii organizate, a paradisurilor fiscale, a spălării banilor, a evaziunii fiscale şi a fluxurilor ilicite de capital, precum şi mecanismele care permit astfel de practici.

„Suspicios este faptul că promovarea proiectului privind decriminalizarea unor infracţiuni economice a coincis cu perioada în care se aştepta apariţia raportului Kroll 2 ce urma să completeze lista suspecţilor legată de frauda bancară. Raportul a fost publicat cu o mare întârziere şi cetăţenii nu au avut accesul decât la o versiune redactată şi cenzurată a acestuia”, se mai arată în analiza CPR Moldova.

”Deşi versiunea finală a proiectului de lege de decriminalizare, promovat de autorităţile moldoveneşti şi transmis spre examinare Guvernului, diferă de versiunea iniţială, ne îngrijorează faptul că în proiect au fost, la un moment dat, introduse articole, precum: “liberarea de răspundere penală în cazul săvârşirii pentru prima oară a unei infracţiuni” pentru un şir de acte de corupţie legate de sectorul financiar-bancar: infracţiune de insolvabilitate intenţionată (art. 252), încălcarea regulilor de creditare, politicilor de acordare a împrumuturilor sau regulilor de acordare a despăgubirii/indemnizaţiei de asigurare (art. 239), gestiunea defectuoasă sau frauduloasă a băncii, a societăţii de investiţii, a societăţii de asigurări (art. 2391) şi obstrucţionarea supravegherii bancare (art. 2392)”, scrie CPR Moldova.

”În ultimii doi ani au existat mai multe iniţiative care, dacă ar fi fost adoptate, ar fi permis absolvirea de pedeapsă pentru cei ce se fac vinovaţi de sumele furate din cele trei bănci şi legalizarea lor. În societate se creează impresia că autorităţile caută, în continuu, modalităţi de a-i proteja pe cei ce au fost implicaţi în scheme murdare legate de sectorul financiar-bancar”, au punctat autorii declaraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor