CPR: Fostul Ministru al Finanţelor confirmă că din miliardul furat s-au recuperat ZERO lei
alte articole
În ultimii doi ani, Centrul de Politici şi Reforme (CPR) Moldova a scris în repetate rânduri că din vestitul miliard de dolari furat din băncile moldoveneşti au fost recuperaţi ZERO lei. Mai mult decât atât, experţii CPR au corectat anumite declaraţii ale oficialilor şi articole din presă, au accentuat că fondurile „recuperate” cu care se lăudau autorităţile erau fie din lichidarea băncilor, fie bani din alte infracţiuni.
În calitate de ministru al Finanţelor, Octavian Armaşu dezinforma populaţia în ceea ce priveşte procesul de recuperare a activelor după furtul miliardului, prezentând informaţia privind lichidarea celor trei bănci deţinute de Ilan Şor drept „recuperarea activelor fraudate”. Mai grav este faptul că, începând cu 2016, Ministerul Finanţelor prezenta informaţia în mod manipulator, astfel încât chiar şi unele organizaţii bine intenţionate au înghiţit momeala, întrucât, „e greu să îţi imaginezi că o instituţie a statului ar prezenta informaţie „oficială”, dar falsă”, a punctat CPR.
Întrebat de deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba, cât a fost recuperat din miliard, acum, din funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Armaşu, a răspuns că „Este discutabil”, confirmând totuşi că banii care au fost scoşi din ţară, încă nu s-au adus înapoi.
„Până la acest moment din activele care au fost scoase nemijlocit în afara ţării în alte jurisdicţii, de acolo încă nu s-a adus nimic. Eu şi atunci am spus-o în funcţia de ministru şi acum sunt gata s-o confirm. Ce s-a făcut acum, în baza unor decizii de instanţă, s-au luat, din bunurile care aparţin unor persoane condamnate, banii care aparţin acelor persoane, drept compensare pentru acea fraudă, pentru a putea fi recuperată o parte din creditul de urgenţă. Când spunem că s-au rambursat 2,274 miliarde lei, astea sunt credite de urgenţă. Deja, încă o dată repet, ceea ce a plecat peste hotare, de acolo încă nu s-a adus nimic”, a afirmat Octavian Armaşu, în cadrul şedinţei Comisiei economice.
Deşi în perioada guvernării democrate, Armaşu făcea declaraţii total opuse, în prezent acesta a punctat că „am încercat să fiu cât de corect în terminologie şi să spun lucrurilor pe nume”.
„Ne bucurăm că acum toţi pot spune lucrurilor pe nume, nu doar societatea civilă şi aşteptăm să actualizăm panoul miliardului”, au conchis experţii CPR.
În contextul celor declarate de guvernatorul BNM, expertul economic Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă, a propus să se pună „această frază în locul ”contorului lui Filip” pe pagina Ministerului de Finanţe şi montaţi-o la intrare în clădirea BNM, Procuraturii şi altor instituţii care ziceau altfel, şi pe fruntea guvernatorului care, atunci când era ministru, încerca să bage contrariul”.