Costurile apartamentelor vechi din Capitală au ajuns în august la minimul ultimilor cinci ani

(photos.com)
Epoch Times România
30.08.2012

Preţurile medii solicitate de proprietari au scăzut în august la toate tipurile de apartamente vechi din Bucureşti comparativ cu aceeaşi perioadă a anilor trecut, în această lună fiind atinse cele mai mici preţuri în Capitală din ultimii cinci ani, se arată în raportul AnunţuriParticulari.ro.

"În cazul apartamentelor de două camere, de exemplu, dacă variaţia faţă de august 2011 este de -7%, raportat la sumele solicitate în urmă cu patru ani, în prezent, ajungem să plătim exact jumătate din cât am fi plătit în 2008 pentru o unitate de două camere", se spune în : raportul lunar de monitorizare AnunţuriParticulari.ro.

Astfel, dacă raportat la perioade similare ale ultimilor cinci ani se observă deprecieri pe toată linia ale valorilor estimate de proprietari pentru apartamentele lor, se poate spune că trendul se menţine în linii mari acelaşi şi faţă de luna iulie 2012. În august, statisticile indică scăderi de până la 3,5% ale preţurilor medii solicitate de proprietari, excepţie făcând unităţile de patru camere unde, comparativ cu luna anterioară, acestea costă cu 6% mai mult.

Preţul mediu al unei garsoniere în Capitală a ajuns în luna august 2012 la puţin peste 35.100 euro, cu 2% mai puţin faţă de luna iulie a acestui an şi în scădere cu 3% pe un interval de 12 luni, de la aproape 36.300 euro.

Unităţile cu cele mai multe oferte din piaţă, dar şi cele mai căutate – apartamentele de două camere – au cunoscut în august o depreciere semnificativă faţă de luna iulie, dar mai ales faţă de luna august a anului trecut. Astfel, la momentul actual, proprietarii solicită un preţ mediu de aproximativ 55.000 euro pentru acest tip de unităţi, cu 3,5% mai puţin comparativ cu luna iulie a acestui an. Variaţia pe un interval de 12 luni este dublă, de -7%, preţul mediu pentru un apartament de două camere la momentul respectiv fiind de 59.100 euro, cu 4.000 euro mai mult decât în prezent.

Potenţialii clienţi plătesc mai puţin şi pentru un apartament cu 3 camere. La finalul lunii august, media Capitalei ajungea la puţin peste 75.200 euro, în uşoară scădere comparativ cu luna iulie a acestui an (de sub 1%), dar cu 3% mai puţin faţă de luna august a anului trecut, echivalentul a peste 3.000 euro.

În cazul apartamentelor de patru camere, raportat la luna august 2011, acest tip de unităţi este mai ieftin cu până la 9%, de la 106.600 euro, la 97.560, cu aproximativ 9.000 euro mai puţin.

Potrivit raportului, o uşoară scădere se observă în august 2012 şi în ceea ce priveşte numărul de oferte nou apărute pe piaţă. Astfel, în luna care se încheie, proprietarii apartamentelor vechi au scos la vânzare un total de 2.179 de unităţi.

În categoria apartamentelor de două camere, cele mai numeroase în ceea ce priveşte oferta pe piaţa rezidenţială veche a Capitalei, au apărut în luna august 842 de noi unităţi de vânzare, cu 120 mai puţine comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Oferta este mai slabă şi faţă de luna iulie a acestui an, când pe piaţă apăreau 880 de unităţi noi.

O ofertă în scădere se observă şi pe segmentul apartamentelor cu 3 camere. În luna august, proprietarii au scos la vânzare 683 de unităţi, cu 9% mai puţine atât faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cât şi faţă de luna iulie 2012, când oferta nouă ajungea la puţin peste 750 de unităţi în ambele intervale.

Tendinţa de scădere a numărului de oferte este vizibilă şi în cazul garsonierelor. Statisticile Anunţuriparticulari.ro indică un număr de 449 unităţi scoase la vânzare în luna care se încheie mâine, o ofertă cu aproximativ 15% mai săracă decât anul trecut.

O uşoară scădere se observă şi în cazul apartamentelor de 4 camere. Pe fondul unei oferte oricum mai sărace pentru acest tip de apartamente, variaţiile de la lună la lună sau pe interval de 12 luni nu sunt însă atât de semnificative. Astfel, proprietarii apartamentelor de 4 camere au scos în luna august 205 astfel de unităţi la vânzare, cu 25 mai puţine decât anul trecut în aceeaşi perioadă şi în scădere cu puţin peste 10 unităţi faţă de luna iulie a acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor