Corpul de control al lui Cioloş sesizează organele de cercetare penală privind fondurile alocate după inundaţiile din 2005

Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
24.11.2016

Corpul de control al premierului a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cheltuielile efectuate în scopul înlăturării pagubelor provocate de cele două valuri de inundaţii din anul 2005.

Sesizarea a fost făcută după ce un control efectuat la MAI a evidenţiat nereguli privind decontarea/finanţarea cheltuielilor efectuate în scopul înlăturării pagubelor provocate de cele două valuri de inundaţii din anul 2005, în cadrul proiectelor „Lucrări de refacere pentru redarea în circulaţie a drumului de acces la amplasamentul Rotunda” şi „Lucrări de consolidare la obiectivul pod de beton armat pe DJ 119 KM 43 066, comuna Gura Văii”, din judeţul Bacău.

Obiectivul controlului a constat în verificarea respectării prevederilor legale de către MAI cu privire la activitatea de recuperare a sumelor plătite necuvenit din asistenţa financiară nerambursabilă acordată României din bugetul general al Comunităţii Europene, urmare a sesizărilor Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF).

Potrivit Corpului de Control, în anul 2005, în vederea realizării unor lucrări urgente de refacere a infrastructurii grav afectate de inundaţii (drumuri judeţene, drumuri comunale, străzi, poduri, podeţe, reţele de canalizare şi colectare a apelor pluviale, alimentări cu apă, lucrări de apărări de maluri şi diguri din administrarea autorităţilor administraţiei publice locale), au fost alocate fonduri din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului în baza Hotărârii Guvernului nr. 821/2005 privind alocarea unei sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2005, pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în unele judeţe ale ţării, cu modificările şi completările ulterioare. Ministerul Finanţelor Publice a fost autorizat să introducă modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat pe anul 2005, iar decontarea lucrărilor executate urma să se facă pe baza situaţiilor de lucrări executate şi însuşite de beneficiarul acestora.

În scopul recuperării unei părţi din cheltuielile eligibile ce proveneau din operaţiunile de urgenţă efectuate pentru înlăturarea urmărilor celor două valuri de inundaţii, Guvernul României a transmis Comisiei Europene două aplicaţii pentru mobilizarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene. În şedinţa de Guvern din data de 18.05.2006, Guvernul României a aprobat Memorandumul privind „Utilizarea fondurilor alocate prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene”, în baza căruia Comisia Europeană a propus repartizarea sumei totale de 71,2 milioane EUR, alocată din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru România.

Prin Memorandum s-a stabilit că Autoritatea Coordonatoare este Cancelaria Prim - Ministrului, prin Departamentul de Implementare Programe şi Ajustare Structurală, iar Autoritatea de Implementare a acestor fonduri a fost desemnat Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Pentru implementarea subvenţiei alocate României din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene a fost creat cadrul juridic necesar în vederea decontării cheltuielilor eligibile din acest fond, în baza Hotărârii Guvernului nr. 1274/2006. Ulterior, în vederea aprobării proiectelor depuse de beneficiari (consilii judeţene, consilii locale) şi decontării din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene către aceştia a cheltuielilor eligibile pentru înlăturarea pagubelor provocate de cele două valuri de inundaţii, între Ministerul Administraţiei şi Internelor şi fiecare consiliu judeţean/local, au fost încheiate „Acorduri” privind asigurarea asistenţei financiare nerambursabile.

Astfel, Consiliul Judeţean Bacău şi Consiliul Local Gura Văii, judeţul Bacău, în calitate de beneficiari finali, au înaintat spre aprobare Ministerului Administraţiei şi Internelor documentaţiile privind proiectele: „Lucrări de refacere pentru redarea în circulaţie a drumului de acces la amplasamentul Rotundă” şi „Lucrări de consolidare la obiectivul pod de beton armat pe DJ 119 KM 43 066, comuna Gura Văii”.

Cele două proiecte au fost finanţate şi finalizate în regim de urgenţă prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 904/2005 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 821/2005 privind alocarea unei sume din Fondul de intervenţie pus la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2005, pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în unele judeţe ale ţării, urmând ca decontarea cheltuielilor eligibile să fie efectuată din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Sumele primite din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene au fost introduse în bugetele proprii ale beneficiarilor finali, ca finanţare din fonduri externe nerambursabile, pentru decontarea/finanţarea cheltuielilor efectuate în scopul înlăturării pagubelor provocate de cele două valuri de inundaţii din anul 2005, obiectivele fiind deja aduse la starea iniţială de dinaintea inundaţiilor sau erau în curs de reabilitare, iar lucrările erau deja executate şi plătite de beneficiari din fonduri guvernamentale şi/sau locale.

În perioada 2008 – 2011, în urma verificărilor efectuate, Departamentul pentru Lupta Antifraudă a solicitat Ministerului Administraţiei şi Internelor, în calitate de autoritate cu competenţe în gestionarea fondurilor comunitare, recuperarea sumelor plătite necuvenit din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, pentru cele două proiecte.

Corpul de Control a constatat că MAI, în calitate de Autoritate de Implementare, nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută la art. 6.3.2 din Acordul de Implementare Subsidiar nr. 1, conform căreia trebuia să se asigure de corectitudinea operaţiunilor finanţate din acest împrumut nerambursabil, mai ales prin implementarea unor controale interne, derulate în conformitate cu prevederile managementului financiar.

Neîndeplinirea de către Ministerul Administraţiei şi Internelor a obligaţiilor privind recuperarea sumelor considerate prejudiciu în actele de control ale Departamentului pentru Lupta Antifraudă, mai arată Corpul de Control.

În vederea valorificării aspectelor constatate în Raportul de control privind verificările efectuate la Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru remedierea deficienţelor şi realizarea conformităţii cu dispoziţiile legale în vigoare, au fost propuse următoarele:

-Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să facă toate demersurile legale necesare în vederea recuperării sumei de 2.225.375,90 RON, echivalentul sumei de 634.697,37 EUR de la beneficiarul final, Consiliul Local Gura Văii, judeţul Bacău.

- Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice să comunice Corpului de control al primului – ministru măsurile adoptate în vederea recuperării sumei de 2.225.375,90 RON, echivalentul sumei de 634.697,37 EUR de la beneficiarul final, Consiliul Local Gura Văii, judeţul Bacău, precum şi documentele din care să rezulte returnarea acestei sume la bugetul statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor