Corlăţean: Regiunea Mării Negre reprezintă o zonă de interes pentru UE şi NATO
alte articole
Regiunea Mării Negre continuă să reprezinte o zonă de interes pentru UE şi NATO, „generatoare de provocări, dar şi de oportunităţi”, a declarat ministrul de externe, Titus Corlăţean, în cadrul unui discurs susţinut la o reuniune informală din Lituania, informează MAE.
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat la reuniunea informală „Snow Meeting”, acţiune care s-a desfăşurat în perioada 10-11 ianuarie 2013, la Trakai (Lituania).
Şeful diplomaţiei române a fost prezent, în calitate de vorbitor principal, la sesiunea intitulată „10 years of European Security Strategy - does it still serve this purpose?”.
Titus Corlăţean a subliniat că UE reprezintă un actor care tinde să îşi asume un rol din ce în ce mai important în domeniul securităţii, accentuând că noua structură instituţională, precum şi apariţia unor provocări noi în mediul de securitate justifică necesitatea revizuirii Strategiei Europene de Securitate (SES). „O Strategie Europeană de Securitate revizuită este în măsură să proiecteze o nouă viziune strategică privind interesele de securitate ale UE, viziune la care România este pregătită să contribuie substanţial”, a arătat demnitarul român.
De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a precizat că pe parcursul ultimei decade climatul de securitate internaţional a traversat o perioadă de schimbări profunde, determinând necesitatea ca teme precum securitatea energetică şi cibernetică să fie luate în considerare mai mult în procesul de revizuire a Strategiei Europene de Securitate.
Şeful diplomaţiei române a subliniat că cele mai multe provocări la adresa securităţii europene continuă să provină din vecinătatea imediată a UE, impunându-se astfel necesitatea acordării unei atenţii sporite acestor regiuni în contextul revederii SES. Corlăţean a arătat că regiunea Mării Negre continuă să reprezinte o zonă de interes pentru UE şi NATO, generatoare de provocări, dar şi de oportunităţi.
Ministrul Titus Corlăţean a mai subliniat că procesul de revizuire a Strategiei este în măsură să conducă la consolidarea relaţiei transatlantice şi, implicit, a parteneriatului UE-NATO.