Corlăţean va discuta cu preşedintele Băsescu numirile de ambasadori

Vot parlamentare, Titus Corlăţeanu (Mihai Pozumschi)
Cristina Boiangiu
07.01.2013

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că va discuta cu preşedintele Traian Băsescu numirile de ambasadori ai României pe posturile care în prezent sunt vacante.

"Ministerul Afacerilor Externe propune, face evaluarea şi face propunerea. Procedura se finalizează la preşedinte, care ia decizia finală, semnează decretul, nu semnează decretul. În mod firesc - şi aţi auzit probabil şi declaraţii ale primului ministru, în ultimele săptămâni - la această procedură specifică este nevoie de un dialog prealabil şi eu am primit şi un mandat foarte clar de a discuta cu preşedintele în legătură cu diferitele propuneri de desemnare de ambasadori, pentru ca aceşti ambasadori joacă un rol extrem de important în promovarea intereselor României. Nu avem voie să mai stăm foarte multă vreme. Sunt poziţii importante în clipa de faţă care nu sunt acoperite", a afirmat Corlăţean, la Realitatea TV.

Posturile vacante pe care trebuie numiţi ambasadori sunt cele de la Roma, Varşovia şi Atena, la care se mai adaugă şi altele ale ambasadorilor cu mandatele terminate sau care urmează să se termine.

"Sunt două cazuri cel puţin în care am formulat deja nişte propuneri fundamentate pe criterii profesionale, de ordin diplomatic. Vorbim de diplomaţi de carieră, apreciaţi şi aştept un răspuns de la Preşedinţie. A şi fost perioada asta politică efervescentă şi am înţeles faptul că nu s-a dat curs deocamdată la propuneri, dar pentru celelalte, cel puţin în capitalele cu adevărat importante, probabil va fi necesar un dialog preliminar", a declarat Corlăţean.

Discuţiile pe tema numirii ambasadorilor sunt menţionate în Acordul de colaborare instituţională semnat de Băsescu şi Ponta.

"Ceea ce lipsea şi sper să dispară în perspectivă, era acea înţelegere politică, o decenţă a dialogului politic şi un respect al competenţelor pe care celălalt le are şi al dorinţei de a ajunge, printr-un dialog firesc politic interinstituţional, la o poziţie consolidată, pentru ca pentru un stat nu există un lucru mai rău în acest domeniu să existe două voci distincte. Da, poziţia trebuie să fie unitară, unică, ea poate fi exprimată de persoane, de demnitari, preşedinte, prim-ministru, ministru de externe, alţi miniştri, dar trebuie să exprimi aceeaşi poziţie. Ăsta este sensul documentului, cel puţin aşa l-am înţeles şi din acest punct de vedere, eu l-am salutat", a precizat Corlăţean.

Printre ambasadorii aflaţi la finalul mandatului se numără: Adrian Cosmin Vieriţa - Washington, Constantin Mihai Grigore - Moscova, Ion Jinga - Londra, Sorin Ducaru - reprezentantul permanent al României la NATO, Mihnea Motoc, şeful misiunii României pe lângă UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor