Corlăţean şi Linkevičius au discutat despre priorităţile Preşedinţiei Lituaniei la UE, din iulie 2013

Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe (Epoch Times România)
Epoch Times România
10.01.2013

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a avut joi o întrevedere cu omologul său lituanian, Linas Linkevičius, ocazie cu care au fost abordate şi priorităţile viitoarei Preşedinţii lituaniene a Consiliului European, în a doua jumătate a anului 2013, informează MAE.

Întrevederea a avut loc în contextul participării şefului diplomaţiei române la reuniunea ministerială informală "Snow meeting" de la Trakai, Lituania.

În cadrul discuţiilor au fost evidenţiate relaţiile excelente dintre România şi Republica Lituania, precum şi dinamica ascendentă a cooperării economice şi politice. Miniştrii afacerilor externe au convenit organizarea de consultări între cele două ministere, pentru coordonarea în dosare europene şi pe teme de interes aflate pe agenda internaţională, precum şi intensificarea relaţiilor la nivel înalt.

Cei doi oficiali şi-au exprimat satisfacţia faţă de consistenţa dialogului bilateral la nivel înalt, subliniind convergenţa poziţiilor şi intereselor celor două state faţă de temele de pe agenda europeană şi internaţională. Au fost punctate în special priorităţile viitoarei Preşedinţii lituaniene a Consiliului UE (semestrul al II-lea 2013), cu accent pe Summitul Parteneriatului estic care se va organiza la Vilnius în luna noiembrie, securitatea energetică, Politica de coeziune şi Cadrul financiar multianual 2014-2020.

Ministrul Linas Linkevičius a reiterat sprijinul constant al Republicii Lituania faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.

De asemenea, au fost abordate teme legate de politica de extindere a UE, cu accent pe statele din Balcanii de Vest, Republica Moldova, exprimându-se susţinerea pentru aspiraţiile europene ale acestor state.

A fost punctată necesitatea intensificării cooperării economice şi investiţionale româno-lituaniene, inclusiv prin organizarea unui forum economic în marja unei vizite oficiale.

Ministrul afacerilor externe, Linas Linkevičius, a declarat că România rămâne un partener important pentru Lituania, evocând interesele şi obiectivele comune pe care cele două ţări le au în cadrul UE, precum şi în plan regional şi global.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor