Corlăţean,la SEECP: Sunt necesare programe economice pentru locuitorii din sud-estul Europei
alte articole
Titus Corlăţean a participat joi, la New York, la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai statelor membre ale Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), organizată în marja Adunării Generale ONU de Republica Macedonia, în calitate de Preşedinţie-în–exerciţiu (PiE) a SEECP.
Miniştrii au avut un schimb de opinii asupra cooperării în diferite domenii în cadrul SEECP, potrivit unui comunicat al MAE.
Discuţia a permis reconfirmarea angajamentului politic al statelor participante faţă de consolidarea cooperării la nivel regional.
În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea dezvoltării şi consolidării de proiecte şi programe economice concrete, prin intermediul Consiliului Cooperării Regionale, care să fie implementate în beneficiul locuitorilor din regiunea sud-est europeană. În acest context, ministrul Titus Corlăţean a apreciat că eforturile conjugate ale statelor participante la SEECP vor permite crearea unui pol sud-est european stabil şi prosper.
Totodată, şeful diplomaţiei române a accentuat necesitatea promovării mai eficiente a intereselor în plan european şi euro-atlantic, aspect ce contribuie la accelerarea procesului de integrare europeană a statelor regiunii.
Ministrul român a insistat pentru o utilizare eficientă a oportunităţilor de interacţiune directă cu Uniunea Europeană la Bruxelles şi a propus ca statele participante să realizeze demersuri comune pentru finanţarea unor proiecte propuse de autorităţi locale. În egală măsură, a propus elaborarea unor proiecte culturale şi crearea unor reţele de cooperare între muzee şi universităţi din statele SEECP.
Totodată, şeful diplomaţiei române a reiterat disponibilitatea României de a coopera strâns cu Republica Macedonia pe durata mandatului de PiE SEECP.
România va prelua în iunie 2013 preşedinţia SEECP, până la acea dată fiind membru al troicii.
SEECP este o structură de cooperare regională neinstituţionalizată – singurul forum politic din sud-estul Europei gestionat exclusiv de statele din regiune. A fost înfiinţat în 1996, punându-se astfel bazele unei noi forme de cooperare după apariţia noilor state pe teritoriul fostei Iugoslavii. Statele participante la SEECP sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, R. Macedonia, R. Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia.