Muncitorii care lucrează la linia de metrou M5 protestează vineri dimineaţa, pentru că nu şi-au primit salariile
alte articole
Muncitorii care lucrează magistrala M5 Drumul Taberei-Universitate protestează şi vineri dimineaţa pe şantierul liniei de metrou, din cauza faptului că nu au fost plătiţi, iar condiţiile de lucru sunt foarte dificile. Protestele au început joi după-amiază, informează b365.ro.
Muncitorii susţin că nu şi-au primit salariile din luna iunie, chiar dacă firma care i-a angajat, Tehnologica Radion are 65 de contracte cu autorităţile statului, a căror valoare totală se ridică la 386 de milioane de euro. Compania a obţinut şi contractul de modernizare a centurii Bucureştiului, a cărui valoare este de 42 de milioane de euro.
"Murim de foame în casă. N-avem lumină plătită, n-avem nimic. Mi-au tăiat curentul pentru că am datorii de 8,5 milioane de lei vechi. Pe căldurile alea toride, beam apă fiartă. Ne-au cazat în grajd. Eu, ca şofer, am dormit pe scaun două săptămâni, cu picioarele pe volan", afirmă un muncitor.
Oamenii spun că de trei luni le sunt amânate salariile, primind doar promisiuni că vor încasa banii. Cu toate acestea reprezentanţii de la Tehnologica Radion nu au emis o declaraţie oficială, iar când o televiziune din România a venit să filmeze la faţa locului a fost dată afară de pe şantier.
Sumele alocate proiectului "Magistrala V. Drumul Taberei-Universitate" au fost reduse, după rectificarea bugetară din luna august a anului în curs, cu mai mult de jumătate, asta însemnând o scădere de la 380,9 milioane de lei la 178,9 milioane de lei. Chiar şi astfel de condiţii, conducerea Metrorex a susţinut de numeroase ori că banii sunt suficienţi pentru derularea lucrărilor din 2012.
În plus, sindicaliştii Metrorex au ameninţat că vor intra în grevă de solidaritate alături de Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB). Aceştia sunt nemuţumiti din cauza anunţului recent al primului ministru Victor Ponta potrivit căruia doreşte să treacă metroul în subordinea Primăriei Generale a Capitalei. Totuşi, premierul nu a dat explicaţii asupra procedeului prin care va fi făcut acest lucru.
Firmele ASTALDI (Italia) - FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (România) - AB Construct (România) sunt cele care au câştigat licitaţia pentru executarea lucrărilor la M5.
De curând Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a discutat într-o şedinţă despre posibila disponibilizare a 4.500 de angajaţi RATB. Drept urmare, în data de 19 septembrie Vasile Petrariu, din partea Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, RATB a anunţat că toţi salariaţi Regiei vor intra în grevă dacă va fi declanşate disponibilizările, fără consultarea prealabilă a sindicatelor şi fără respectarea legislaţiei în vigoare, blocând astfel transportul în comun din Capitală.
"Dacă se va lua această decizie fără consultarea noastră şi fără respectarea legislaţiei în vigoare vom reacţiona în mod prompt, cu toate mijloacele sindicale, incluzând conflictul social şi grevă", a precizat recent Vasile Petrariu în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) din cadrul SC Metrorex SA.
Şi sindicaliştii de la Metrorex au anunţat, prin preşedintele USLM, Ion Rădoi, că se vor solidariza grevei generale a celor de la RATB, timp de o zi, ceea ce ar conduce la blocarea aproape totală a transportului în Capitală.
"Vom face grevă generală aşa cum am mai făcut şi altă dată. Greva de solidaritate, din păcate, nu poate să ţină decât o zi.Cei doi aşi ai administraţiei din România, Victor Ponta şi Sorin Oprescu au anunţat acest lucru fără să ţină cont de ceea ce înseamnă această instituţie. Se iau hotărâri în pripă dar să vedem dacă există susţinere tehnico-economică. Noi nu ne-am lămurit dacă există fondurile necesare. Dacă consideră că asta este o jucărie pe care urmează să o stricăm, atunci este cu totul greşit. Cert este că nu se cunosc amănuntele acestui transfer şi tare m-aş bucura să cunosc motivele", a conchis Ion Rădoi.