Şeful delegaţiei Comisiei de la Veneţia: Suntem aici pentru a asculta

Epoch Times România
10.09.2012

Thomas Markert, şeful Secretariatului Comisiei de la Veneţia, a declarat luni că cei cinci membri ai delegaţiei au venit la Bucureşti pentru a afla ce au de spus autorităţile din România referitor la recentele evenimente.

”În general, vizita noastră a fost pregătită de autorităţi de o manieră excelentă şi ne întâlnim cu toate autorităţile de rang înalt din ţară. (...) Desigur, este important, am fost rugaţi de secretarul general al Consiliului Europei to să evaluăm ce s-a întâmplat recent în această ţară şi compabitilitatea (evenimentelor) cu principiile statului de drept şi cu principiile Consiliului. De fapt, suntem aici mai mult pentru a asculta şi suntem foarte interesaţi să auzim analiza dumneavoastră, cum vedeţi ce s-a întâmplat din perpectiva statului de drept şi, în special, cum vedeţi perspectiva viitorului şi a dezvoltărilor ulterioare”, a declarat la Cotroceni Thomas Markert, şeful Secretariatului Comisiei de la Veneţia.

Cei cinci membri ai delegaţiei se află în România pentru a se întâlni cu autorităţile de la Bucureşti, în vederea formării unei opinii privind recentele evenimente din România.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, şi premierul Victor Ponta au cerut Comisiei de la Veneţia opini asupra funcţionării statului de drept în România.

Comisia de la Veneţia a luat poziţie faţă de evenimentele din România la 4 iulie, după ce a primit sesizări de la CCR privind existenţa unor ameninţări la adresa judecătorilor.

“În data de 4 iulie 2012 mi-am exprimat, într-o declaraţie publică, îngrijorarea faţă de încercările de exercitare a unor presiuni asupra Curţii Constituţionale a României şi de a-i submina independenţa. Ieri am primit informaţii suplimentare de la Curte despre continuarea presiunilor şi a ameninţărilor împotriva anumitor judecători. (…) Presiunea pe orice instanţă, fie ea constituţională sau nu, de natură să îi influenţeze deciziile, este inadmisibilă. Este surprinzător pentru mine, şi chiar şocant, că pentru a doua oară într-o scurtă perioadă de timp, Curtea Constituţională dintr-un stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-i proteja independenţa”, a declarat preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

Premierul Victor Ponta a precizat că se va întâlni şi el în cursul zilei de luni cu delegaţia Comisiei. Şi ministrul de externe, Titus Corlăţean, va avea o întrevedere cu cei cinci membri ai Comisiei de la Veneţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor