Corina Creţu cere Guvernului Ponta să dubleze folosirea instrumentelor financiare în perioada 2014-2020
alte articole
Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Creţu, a recomandat Guvernului României să dubleze folosirea instrumentelor financiare în perioada 2014-2020, arătând că punerea în comun a resurselor publice cu cele private implică ”mai multe resurse la dispoziţia antreprenorilor”.
"Speranţa noastră este să convingem atât IMM-urile, cât şi Guvernul României să folosească iniţiativa pentru întreprinderi mici şi mijlocii printr-un program operaţional special, dar şi folosirea activă a instrumentelor financiare care, sigur, presupun un risc, dar pe de altă parte au şi rezultate vizibile, mai ales în Spania, Malta, ţări care şi-au asumat acest risc şi deja folosesc pe scară largă instrumentele financiare. În plus, aceste instrumente stimulează punerea în comun a resurselor publice cu cele private, ceea ce înseamnă şi mai multe resurse la dispoziţia antreprenorilor. Din aceste motive, Comisia încurajează toate statele membre şi România, în particular, să folosească instrumentele financiare care pot avea efectul unui cocktail de vitamine asupra unui organism slăbit cum este economia Europei", a declarat Corina Creţu, în cadrul conferinţei ”Oportunităţi de finanţare pentru IMM-uri 2014-2020”, organizate de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti şi EurActiv.
”Vreau să fac un apel public la adresa Guvernului României: să dubleze folosirea instrumentelor financiare în perioada 2014-2020. Vreau să spun că am găsit un exemplu chiar în Evanghelia după Matei, unde există pilda talanţilor. Poate aşa reuşesc să conving Guvernul României despre cât de importante sunt instrumentele financiare. Un stăpân, când a plecat în lume, a împărţit talanţi : unuia cinci, altuia doi, altuia unul. Cei care au primit mai mulţi i-au investit şi au făcut mici afaceri şi i-au înmulţit şi cel care nu a primit decât un talant, de frică să nu-l piardă, l-a ascuns în pământ şi l-a păzit cu sfinţenie. Finalul îl cunoaşteţi foarte bine: la întoarcerea sa, stăpânul a răsplătit argaţii care au dat dovadă de spirit anteprenorial şi l-a certat pe cel temător, spunând-i că tot celui care are i se va da şi îi va prisosi, iar celui care nu are, i se va lua. Deci, domnule ministru, eu cred că trebuie să învăţăm să investim inteligent puţinul pe care îl avem şi să nu-l îngropăm în pământ prin intermediul granturilor, ci să-l înmulţim cu ajutorul instrumentelor financiare", a precizat comisarul european pentru politică regională. În opinia ei, asistenţa sub formă de împrumuturi, garanţii, de fonduri de capital sau de investiţii este mai eficientă decât granturile din Fondul de Dezvoltare Regională pentru că astfel ”fiecare euro poate fi nu doar investit, ci şi reinvestit, nu doar o dată sau de două ori, ci de foarte multe ori”.
Pe de altă parte, Corina Creţu a amintit că Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER) are alocate 800 de milioane de euro pentru sprijinirea IMM-urilor şi a antreprenoriatului. ”Nu vom putea sprijini toate proiectele şi de aceea trebuie să le găsim pe cele mai calitative care sunt legate de cercetare-inovare şi care duc la creştere economică”, a adăugat ea. Creţu consideră că trebuie pus accent în primul rând pe organizarea unor centre tehnologice şi pe întreprinderi cu mare potenţial de creştere, pe cercetare-inovare şi transfer tehnologic.
Comisarul european a explicat că ”spre diferenţă de marile companii, IMM-urile întâmpină dificultăţi mari de finanţare în România, doar 20% dintre ele recurgând la împrumuturi bancare sau linii de credit” şi a citat un studiu BNR din care rezultă că 44% dintre întreprinderile mici şi mijlocii se autofinanţează.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.