Avantajele înfiinţării unei Societăţi cu Răspundere Limitată Debutant - SRL-D
Sunteţi gata să intraţi în domeniul afacerilor? Să fiţi propriul dumneavoastră şef şi chiar să conduceţi o echipă? Cu o minimă investiţie? Atunci trebuie să ştiţi că Societatea cu Răspundere Limitată Debutant (SRL-D), este un proiect care se adresează tinerilor întreprinzători, sau celor care vor să debuteze în afaceri într-un cadru legal, cu o multitudine de avantaje. Proiectul rulează din 2011 şi recent a fost prelungit până în anul 2020, astfel încât mai multe persoane din diferite generaţii pot avea şansa de a începe o afacere cu o investiţie iniţial minimă.
Statul oferă avantajul înfiinţării uneu firme fără a plăti taxe către Registrul Comerţului. Adică scuteşte de la plata a câtorva milioane bune de lei. În plus, după înfiinţare, proprietarul unui SRL-Debutant (SRL- D) va beneficia de câteva reduceri de cheltuieli.
Paşii pentru înfiinţare sunt asemănători cu cei necesari pentru înfiinţarea unui SRL normal, mai puţin plata taxelor către Registrul Comerţului.
Totuşi, pentru a înfiinţa un SRL-D, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiţii.
1. Nu a mai deţinut şi nu deţine calitatea de acţionar, asociat sau membru al organelor de conducere ale unei întreprinderi constituite în Spaţiul Economic European.
2. Înfiinţează pentru prima dată o societate cu răspundere limitată în condiţiile Legii nr. 31/1990 şi ale ordonaţei de urgenţă nr. 6/2011.
Din iulie 2014, limita de vârstă pentru întreprinzătorul debutant a fost abrogată, astfel că orice antreprenor la început de drum poate beneficia de SRL-D, programul guvernamental pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor.
Pentru antreprenorul debutant, avantajele înfiinţării SRL-D vizează două direcţii principale: pe de o parte, finanţarea necesară afacerii şi pe de altă parte, scutiri de la anumite taxe.
Avantajele înfiinţării unei Societăţi cu Răspundere Limitată Debutant - SRL-D
1. Dacă condiţiile de mai sus sunt îndeplinite, persoana care va cere înfiinţarea unui SRL – Debutant va fi scutită de plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile Registrului Comerţului. Fiţi totuşi pregătiţi cu un timbru fiscal de 4 lei, necesar a fi adăugat la dosarul (cu şină) depus la Registrul Comerţului.
2. Garanţii de stat pentru accesarea de credite pentru 80% din valoarea proiectului, în cazul în care antreprenorul va intenţiona să ia un credit de la bancă.
3. Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale plătite de angajator pentru cel mult patru salariaţi la nivelul unui salariu mediu pe economie.
4. De asemenea toate persoanele care înfiinţează un SRL-D pot beneficia de accesarea unui fond nerambursabil de până la 10.000 euro. Şi aici există câteva condiţii care trebuie îndeplinite, iar cea mai importantă este încadrarea obiectului de activitate. Din fericire, grupele de activitate care au legătură cu mediul online (administrarea paginilor web, comerţ online, publicitate etc.) sunt acceptate.
Atenţie, aceşti bani nu se acordă dacă aveţi parte de altă finanţare europeană pentru afacere. Cei 10.000 de euro trebuie să fie singura finanţare din fonduri nerambursabile.
În privinţa finanţării, există două modalităţi prin care antreprenorul debutant poate obţine, mai uşor, bani. Una dintre acestea este acordarea de către Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro echivalentul în lei, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care antreprenorul debutant face dovada surselor de cofinanţare. Concret, în urma depunerii şi acceptării unui plan de afaceri viabil, antreprenorul debutant poate obţine această finanţare nerambursabilă, cu condiţia să aibă şi el 50% din valoarea investiţiei. Astfel, dacă afacerea poate fi iniţiată cu 20.000 de euro, doritorul vine cu 10.000, statul cu 10.000. Dacă este nevoie de suma de 50.000 de euro, de exemplu, doritorul vine cu 40.000, iar statul cu 10.000.
Alocaţiile financiare nerambursabile se acordă în limita sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetul Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.
5. Un alt avantaj al înfiinţării unei Societăţi cu Răspundere Limitată Debutant este acela că multe firme de contabilitate au oferte speciale pentru SRL-urile nou înfiinţate. Se oferă o reducere de 50% pe primele 3 luni la serviciile de contabilitate, datorită faptului că majoritatea firmelor nou înfiinţate au o activitate redusă în această perioadă.
Avantajele înfiinţării unei Societăţi cu Răspundere Limitată Debutant - SRL-D prin costurile aproape zero şi faptul că se poate înfiinţa doar în 3 zile, dacă toate actele şi formularele sunt în regulă, sunt un mare sprijin pentru întreprinzătorii tineri sau debutanţi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.