Phenianul, mai prietenos faţă de Seul, nu protestează nici măcar împotriva exerciţiilor militare cu participarea SUA

SUA şi Coreea de Sud au început luni exerciţii militare comune de anvergură, menite să crească capacitatea celor două ţări de a contracara posibilele ameninţări din partea Coreii de Nord.
Soldat din armata sud coreeana. (Chung Sung-Jun / Getty Images)
Epoch Times România
20.08.2013

SUA şi Coreea de Sud au început luni exerciţii militare comune de anvergură, menite să crească capacitatea celor două ţări de a contracara posibilele ameninţări din partea Coreii de Nord. Manevrele se desfăşoară pe fondul încercărilor Phenianului de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Seulul şi Washingtonul. Cu toate acestea, 'diplomaţia zâmbetelor' din partea Coreii de Nord nu determină deocamdată o deschidere a sud-coreenilor spre compromis, iar acest lucru, potrivit experţilor intervievaţi de ziarul rus Kommersant, face destul de probabilă o nouă acutizare a situaţiei în peninsulă.

Manevrele militare demarate luni poartă numele unui general coreean din Evul Mediu care a respins cu succes o campanie a chinezilor asupra peninsulei. Astăzi, însă, sud-coreenii văd principala potenţială ameninţare în Nord. Organizatorii exerciţiilor nu ascund faptul că unul dintre obiectivele lor este de a exersa măsuri de contracarare a posibilelor provocări din partea Phenianului, inclusiv cu utilizare de arme de distrugere în masă.

De asemenea, aliaţii îşi vor modela acţiunile pentru eventualitatea unui atac al hackerilor asupra reţelelor de computere sud-coreene. În total, la exerciţiile care vor dura până la 30 august vor participa 30.000 de militari americani şi 50.000 de militari sud-coreeni.

O astfel de activitate a stârnit întotdeauna extrema iritare a autorităţilor nord-coreene, convinse că participanţii la manevre exersează în realitate un atac asupra nordului peninsulei. În primăvară, Phenianul chiar a ameninţat Occidentul cu declanşarea unui război nuclear dacă SUA şi Coreea de Sud nu-şi vor anula noile manevre militare, aminteşte Kommersant.

De data aceasta, nu s-au făcut auzite comentarii vehemente de la Phenian, singurul gest demonstrativ fiind vizita liderului nord-coreean Kin Jong-un la una dintre unităţile armatei, unde i-a îndemnat pe soldaţi să 'demonstreze patriotism şi să-şi onoreze cu succes misiunea' pentru apărarea patriei.

Experţii sunt de părere că Phenianul nu doreşte astăzi să reia 'războiul declaraţiilor' cu Occidentul. 'Încercarea de şantaj din primăvară la adresa comunităţii mondiale nu s-a soldat cu succes, nimeni nu s-a speriat, iar repetarea unei asemenea tactici nu este în avantajul nord-coreenilor', explică pentru Kommersant analistul Gheorghi Tolorai, directorul programelor coreene din cadrul Institutului de Economie al Academiei ruse. 'Izolarea economică şi politică obligă Coreea de Nord să slăbească zidul înstrăinării. Astfel se explică de ce, deja de mai multe luni, autorităţile nord-coreene desfăşoară o 'diplomaţie a zâmbetelor', declarându-se cointeresaţi de un dialog cu SUA şi Coreea de Sud', subliniază expertul rus.

'Praful propagandistic provocat de criza din primăvară s-a aşezat, iar acum Coreea de Nord încearcă să normalizeze atmosfera', este de părere Gleb Ivaşenţov, fost ambasador al Rusiei în Coreea de Sud.

Încă de la sfârşitul lui mai Phenianul a declarat că este gata să reia negocierile privind denuclearizarea, iar săptămâna trecută s-a anunţat decongelarea zonei industriale Kaesong de pe teritoriul nord-coreean, unde activează peste 120 de întreprinderi sud-coreene.

Un alt semn al 'dezgheţului' îl constituie decizia organizării primei revederi de după 2010 dintre membrii familiilor separate de Războiul din Coreea. Ca loc pentru desfăşurarea acestei revederi Seulul propune satul de frontieră Phangmung, iar Phenianul - regiunea turistică Kumgang. Această staţiune a devenit simbolul cooperării dintre cele două ţări: în 1998-2008 acolo s-au odihnit mii de turişti sud-coreeni. Proiectul comun a fost sistat după ce un soldat nord-coreean a împuşcat o turistă care a depăşit din întâmplare limitele zonei.

Phenianul este convins: a sosit timpul pentru reluarea vizitelor sud-coreenilor, ceea ce ar deveni 'un simbol al reconcilierii, unităţii şi prosperităţii'. Cu toate acestea, Ministerul pentru Reunificare al Coreii de Sud a anunţat luni că, deocamdată, guvernul de la Seul nu este convinsă de oportunitatea unui asemenea pas.

'Autorităţile Coreii de Sud sunt gata să facă doar ceea ce este în interesul lor şi nu vor să ţină cont de interesele Coreii de Nord', consideră Gheorghi Tolorai. Ultimul contact al analistului rus cu reprezentanţi ai conducerii sud-coreene, care au desfăşurat recent o vizită la Moscova, l-au convins pe Tolorai că 'Seulul nu aspiră la reluarea dialogului cu Nordul'.

Această idee este confirmată, potrivit lui Gleb Ivaşenţov, şi de faptul că Seulul şi Washingtonul nu au decis anularea sau amânarea manevrelor militare comune.

Dată fiind situaţia existentă, experţii intervievaţi de Kommersant sunt convinşi că, în situaţia în care autorităţile nord-coreene nu vor vedea paşi de răspuns prietenoşi, ele vor începe din nou să ameninţe cu rachete.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor