Coreea de Nord lansează o nouă rachetă balistică

Coreea de Nord a lansat recent o altă rachetă balistică în Marea Japoniei, regimul comunist izolat punând constant la încercare răbdarea Washingtonului în ultima perioadă.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
04.07.2017

Regimul comunist nord-coreean a lansat o rachetă în Marea Japoniei în zona unei provincii nordice, în apropierea graniţei cu China, a anunţat marţi armata sud-coreeană.

“Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est în apropiere de Banghyon, provincia nordică Pyongan, în jurul orei locale 9:40 a.m. (0040 UTC)”, a declarat agenţia de ştiri Yonhap, citând Statul Major al armatei sud-coreene. Racheta a zburat pe o distanţă de 930 km.

Desi Regimul de la Phenian a declarat ca a testat cu succes o noua racheta balistica intercontinentala, capabila sa atinga orice tinta din jurul lumii.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care a convocat o întâlnire a Consiliului Securităţii Naţionale, a precizat că se crede că a fost vorba de un tip de rachetă de rază intermediară. Totuşi, el a precizat că armata investighează, de asemenea, posibilitatea să fi fost vorba de o rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

Totodată, o evaluare militară americană iniţială a indicat că Phenianul a lansat o rachetă balistică de rază intermediară. Ministerul nipon al Apărării a declarat că s-ar putea ca racheta să fi aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei.

La rândul său, Phenianul a declarat că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală, capabilă să atingă orice ţintă de pe glob.

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de teste de rachete desfăşurate în ultimele câteva luni de către regimul nord-coreean. Testele au amplificat perspectiva unui conflict militar cu SUA.

Preşedintele Moon şi omologul său american Donald Trump s-au întâlnit săptămâna trecută pentru prima dată, concentrându-şi discuţiile pe modul în care se poate aborda şi soluţiona problema nord-coreeană. Trump s-a referit pe Twitter la acest nou test de rachetă, afirmând că este “greu de crezut” că Japonia şi Coreea de Sud vor tolera situaţia mult timp.

Trump a urmărit să obţină cooperarea Chinei, principalul partener economic al Coreei de Nord, pentru a face presiuni asupra protejatului stat vecin, în vederea restricţionării programelor sale nucleare şi de rachete.

Totuşi, Trump şi-a manifestat recent frustrarea faţă de incompetenţa sau lipsa dorinţei Chinei de a presa Phenianul, sugerând că perioada “răbdării strategice” se apropie de final.

Consiliul de Securitate al ONU a plasat mai multe runde de sancţiuni împotriva Coreei de Nord din cauza programelor sale nucleare şi de rachete, precum şi pentru situaţia dezastruoasă a drepturilor omului în statul comunist izolat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor