Coreea de Nord lansează o nouă rachetă balistică
alte articole
Regimul comunist nord-coreean a lansat o rachetă în Marea Japoniei în zona unei provincii nordice, în apropierea graniţei cu China, a anunţat marţi armata sud-coreeană.
“Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est în apropiere de Banghyon, provincia nordică Pyongan, în jurul orei locale 9:40 a.m. (0040 UTC)”, a declarat agenţia de ştiri Yonhap, citând Statul Major al armatei sud-coreene. Racheta a zburat pe o distanţă de 930 km.
Desi Regimul de la Phenian a declarat ca a testat cu succes o noua racheta balistica intercontinentala, capabila sa atinga orice tinta din jurul lumii.
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care a convocat o întâlnire a Consiliului Securităţii Naţionale, a precizat că se crede că a fost vorba de un tip de rachetă de rază intermediară. Totuşi, el a precizat că armata investighează, de asemenea, posibilitatea să fi fost vorba de o rachetă balistică intercontinentală (ICBM).
Totodată, o evaluare militară americană iniţială a indicat că Phenianul a lansat o rachetă balistică de rază intermediară. Ministerul nipon al Apărării a declarat că s-ar putea ca racheta să fi aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei.
La rândul său, Phenianul a declarat că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală, capabilă să atingă orice ţintă de pe glob.
Acesta este cel mai recent dintr-o serie de teste de rachete desfăşurate în ultimele câteva luni de către regimul nord-coreean. Testele au amplificat perspectiva unui conflict militar cu SUA.
Preşedintele Moon şi omologul său american Donald Trump s-au întâlnit săptămâna trecută pentru prima dată, concentrându-şi discuţiile pe modul în care se poate aborda şi soluţiona problema nord-coreeană. Trump s-a referit pe Twitter la acest nou test de rachetă, afirmând că este “greu de crezut” că Japonia şi Coreea de Sud vor tolera situaţia mult timp.
Trump a urmărit să obţină cooperarea Chinei, principalul partener economic al Coreei de Nord, pentru a face presiuni asupra protejatului stat vecin, în vederea restricţionării programelor sale nucleare şi de rachete.
Totuşi, Trump şi-a manifestat recent frustrarea faţă de incompetenţa sau lipsa dorinţei Chinei de a presa Phenianul, sugerând că perioada “răbdării strategice” se apropie de final.
Consiliul de Securitate al ONU a plasat mai multe runde de sancţiuni împotriva Coreei de Nord din cauza programelor sale nucleare şi de rachete, precum şi pentru situaţia dezastruoasă a drepturilor omului în statul comunist izolat.