Coreea de Nord: Imagistică sofisticată arată noi mişcări privind submarinele nucleare ale Phenianului

Imagini de satelit dezvăluie noi evoluţii la o bază de submarine a Coreei de Nord
Imagini de satelit dezvăluie noi evoluţii la o bază de submarine a Coreei de Nord (38 North)

Imagini din satelit au dezvăluit prezenţa unui submarin ascuns, echipat cu rachete balistice, amplasat la baza navală Sinpo a Coreei de Nord.

Acest lucru a fost făcut la doar câteva zile după expirarea unui termen stabilit de liderul suprem Kim Jong-un pentru ridicarea sancţiunilor impuse de SUA asupra ţării sale.

Dictatorul comunist Kim Jong-un a avertizat că după expirarea termenului limită pe care l-a acordat Statelor Unite, va relua testele nucleare.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a recunoscut că nu poate exclude posibilitatea revenirii la situaţia din 2017, când Coreea de Nord începuse să facă un număr mare de teste cu rachete şi nucleare, sfidând rezoluţiile ONU, sub umbrela protectorilor săi - în special a regimului comunist chinez.

Autorii Jack Liu şi Peter Makowsky de la think tank-ul 38 North, care analizează comportamentul celui mai paranoic regim comunist din lume, au folosit imagini ale unui sistem numit Radar cu Apertură Sintetică (SAR) pentru a descoperi detalii neobservate anterior referitoare la baza de submarine, situată într-un oraş de pe coasta de est a Coreei de Nord, în provincia Hamgyong.

Potrivit celor doi analişti, „imaginile SAR au scos la iveală prezenţa submarinului dotat cu rachete balistice experimentale din clasa SINPO din Coreea de Nord (SSBA) şi a barjei sale de testare poziţionaţi sub o copertină construită recent, destinată ascunderii şi protejării acestor vase.

„Aceste nave au fost descoperite uşor de către sateliţii spion, fiind ridicată o copertină de-a lungul cheiului, care acoperă poziţiile lor normale de ancorare, ascunzând astfel prezenţa sau absenţa lor.”

Problema denuclearizării rămâne nerezolvată, în ciuda a trei întâlniri faţă în faţă între preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong-un.

Kim a avertizat în legătură cu acţiuni „şocante” nespecificate şi a spus că ţara sa va dezvălui lumii în curând o nouă „armă strategică”, întrucât şi-a consolidat politica de proliferare nucleară în scopuri de descurajare, în faţa presiunii americane „asemănătoare gangsterilor".

În comentarii publicate în mass-media de stat în ziua de Anul Nou, Kim a mai spus că ţara pe care o controlează nu mai este obligată să menţină o suspendare autoimpusă a testării armelor nucleare şi a rachetelor balistice intercontinentale, pe care preşedintele Donald Trump le-a vehiculat în presă ca fiind o realizare diplomatică majoră a administraţiei sale în primii ani de mandat.

Cu toate acestea, Kim Jong-un nu a dat niciun indiciu clar că reluarea acestor teste ar fi iminentă şi a părut să lase calea deschisă unor eventuale negocieri.

Kim a folosit impasul diplomatic pentru a-şi extinde capacităţile militare, intensificând testele cu arme cu rază mai scurtă.

Arsenalul său este acum estimat să includă 40-50 de bombe nucleare şi diverse sisteme de livrare, inclusiv rachete cu combustibil solid concepute pentru a scăpa detecţiei sistemelor de apărare împotriva rachetelor - dar şi rachete balistice potenţial capabile să ajungă pe continentul american.

Luna trecută, Phenianul a avertizat Washingtonul despre un posibil „cadou de Crăciun”, după ce Kim Jong-un a dat Statelor Unite termen până la 31 decembrie să propună noi concesii în cadrul discuţiilor despre arsenalul nuclear al ţării sale.

Trump a declarat reporterilor la bordul Air Force One, în timp ce s-a întors la Washington, după o şedere de două săptămâni în Florida: „Nu cred că şi-a încălcat promisiunea pe care mi-a făcut-o, dar poate o va face”.

Miliardarul din New York - care în 2018 a devenit primul preşedinte american care s-a întâlnit cu un lider nord-coreean - a spus că liderul Kim Jong-un ar fi un om de "cuvânt".

Vorbind cu reporterii săptămâna trecută, şeful Marelui Stat Major, generalul Mark Milley, a declarat că starea de alertă a forţelor americane este la un nivel suficient pentru a răspunde oricăror eventuale situaţii de urgenţă, iar capacităţile defensive militare sunt adecvate pentru a apăra Statele Unite.

Joi, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că Statele Unite sunt gata să folosească forţa împotriva Coreei de Nord, dacă este necesar. Esper a adăugat că el consideră în continuare că cea mai bună cale de urmat este un acord politic privind denuclearizarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe