Coordonatoare a campaniei lui Navalni arestată în Kazan
alte articole
Elvira Dmitrieva a declarat prin telefon agenţiei de ştiri RFE/RL că a fost dusă miercuri la o secţie de poliţie şi informată că este acuzată de încălcarea regulilor privind adunările publice.
Dmitrieva a declarat că acest caz împotriva sa a fost demarat după ce a postat pe Internet materiale privind campania lui Alexei Navalni, un politician din opoziţie, activist anticorupţie şi critic dur al preşedintelui rus Vladimir Putin.
La începutul acestui an, Dmitrieva a fost amendată cu 10.000 de ruble (170 USD) şi i s-a ordonat să execute muncă în folosul comunităţii după ce o instanţă a decis că aceasta a participat la un miting anticorupţie neaprobat de guvern în 26 martie.
Zeci de angajaţi ai campaniei lui Navalni au fost arestaţi sau interogaţi în Moscova şi alte oraşe ale Rusiei în ultimele câteva săptămâni.
Navalni desfăşoară o campanie pentru alegerile prezidenţiale din martie 2018 când, Vladimir Putin este aşteptat de mulţi să candideze în vederea obţinerii celui de-al patrulea mandat prezidenţial.
Autorităţile electorale ruse au declarat că Navalni va fi oprit să participe la alegeri datorita unei condamnări pentru presupuse infracţiuni financiare, despre care el a precizat că au fost orchestrate de Kremlin pentru a-l pedepsi pentru activitatea sa din opoziţie şi pentru a-l ţine departe de scena electorală.
De la anunţarea intenţiei de a candida la preşedinţie, Navalni a fost ţinta mai multor atacuri fizice. Ultima dată el a fost spitalizat scurt timp după ce i-a fost aruncată pe faţă o substanţă verde.
Navalni a declarat că, în urma atacului cu o substanţă verde, corneea i-a fost afectată. Atacul a avut loc în faţa sediului din Moscova a Fondului Anticorupţie, pe care el însuşi l-a înfiinţat.
Opozanţii lui Putin înfruntă vremuri grele
In urmă cu câteva luni, Nikolai Andruşcenko, co-fondator al publicaţiei Novi Petersburg, a murit pe patul de spital. El a fost atacat în 9 martie şi de atunci a rămas inconştient. Atacatorii nu au fost descoperiţi.
La începutul lunii februarie, politicianul rus din opoziţie Vladimir Kara-Murza a fost internat la secţia de urgenţe după ce i-au cedat rinichii în urma unei otrăviri deliberate sau accidentale.
Murza – de asemenea un aliat al lui Boris Nemţov, parlamentarul care a fost împuşcat fatal în apropierea Kremlinului în 2015 – a fost deseori criticat de mass media rusă pentru desfăşurarea de lobby în Occident.
Circumstanţele ultimului incident care l-a implicat pe Kara-Murza au fost similare cu cele observate în 2015, când Murza s-a îmbolnăvit brusc în timpul unei întâlniri în Moscova şi a fost dus de urgenţă la spital, unde doctorii au declarat că a fost vorba de “influenţă toxică de la o substanţă necunoscută”. Rinichii lui Murza au cedat ca urmare a otrăvirii.
Comitetul rus pentru Investigaţii a refuzat să deschidă o anchetă pentru a determina dacă acesta a fost ţinta unei tentative de asasinare.