Proprietarul sediului electoral al lui Navalni în Irkuţk atacat de necunoscuţi

Persoane necunoscute l-au atacat pe proprietarul sediului din Irkuţk al campaniei electorale a liderului opoziţiei ruse Alexei Navalni, a declarat coordonatorul personalului lui Navalni în oraşul siberian.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse. (Getty Images)

Serghei Bespalov, coordonatorul personalului lui Alexei Navalni în oraşul siberian Irkuţk, a declarat miercuri că şapte atacatori înarmaţi cu bâte de baseball au pătruns în biroul proprietarului şi au strigat “Vindeţi ţara lui Navalni!” înainte să îl bată.

Bărbatul a suferit răni la faţă, a declarat Bespalov.

Navalni se confruntă cu numeroase obstacole în deschiderea birourilor sale de campanie pe teritoriul Rusiei.

La începutul lunii trecute, Navalni a fost nevoit să amâne deschiderea sediului electoral la Moscova, acelaşi lucru întâmplându-se şi în Vologda, Volgograd, Vladivostok, Vladimir şi Krasnodar după ce proprietarii locaţiilor au anulat contractele de închiriere.

Navalni, un proeminent activist anticorupţie şi adversar al preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat în decembrie 2016 că va candida la funcţia de preşedinte la alegerile din martie 2018, la care Putin ar urma să candideze pentru cel de-al patrulea mandat prezidenţial.

De la anunţarea intenţiei de a candida la preşedinţie, Navalni a fost ţinta mai multor atacuri fizice. Recent, el a fost spitalizat pentru scurt timp după ce i-a fost aruncată pe faţă o substanţă verde. Atacul este cel de-al doilea în ultimele cinci săptămâni, în care celebrul dizident a fost atacat cu un lichid toxic.

Navalni a declarat că, în urma atacului cu o substanţă verde, corneea i-a fost afectată. Atacul a avut loc în faţa sediului din Moscova a Fondului Anticorupţie, pe care el însuşi l-a înfiinţat.

Opozanţii lui Putin înfruntă vremuri grele

În urmă cu câteva zile, Nikolai Andruşcenko, co-fondator al publicaţiei Novi Petersburg, a murit pe patul de spital. El a fost atacat în 9 martie şi de atunci a rămas inconştient. Atacatorii nu au fost descoperiţi.

La începutul lunii februarie, politicianul rus din opoziţie Vladimir Kara-Murza a fost internat la secţia de urgenţe după ce i-au cedat rinichii în urma unei otrăviri deliberate sau accidentale.

Murza – de asemenea un aliat al lui Boris Nemţov, parlamentarul care a fost împuşcat fatal în apropierea Kremlinului în 2015 – a fost deseori criticat de mass media rusă pentru desfăşurarea de lobby în Occident.

Circumstanţele proaspătului incident care l-a implicat pe Kara-Murza au fost similare cu cele observate în 2015, când Murza s-a îmbolnăvit brusc în timpul unei întâlniri în Moscova şi a fost dus de urgenţă la spital, unde doctorii au declarat că a fost vorba de “influenţă toxică de la o substanţă necunoscută”. Rinichii lui Murza au cedat ca urmare a otrăvirii.

Comitetul Rus pentru Investigaţii a refuzat să deschidă o anchetă pentru a determina dacă acesta a fost ţinta unei tentative de asasinare.