Doi cetăţeni ruşi, membri ai partidului lui Navalni, cer azil politic în Ucraina

Două personaje marcante ale opoziţiei politice ruseşti şi membri ai partidului lui Aleksei Navalni au cerut joi azil politic la graniţa ucraineană, a declarat serviciul vamal ucrainean.
Alexei Navalni.
Alexei Navalni. (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

“Bărbaţii au sosit la punctul de control şi, după ce au prezentat paşapoarte străine ale Federaţiei Rusiei, şi-au exprimat imediat intenţia de a obţine protecţie pe teritoriul ucrainean datorită hărţuirii politice [ce are loc împotriva lor] în Rusia”, a anunţat serviciul.

Agenţii vamali şi serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, i-au cercetat pe cei doi cetăţeni ruşi şi au determinat că aparţin blocului politic condus de liderului opoziţiei Navalni, care a fost şi continuă să fie persecutat pentru activitatea sa politică în Rusia.

Celor doi bărbaţi li s-a permis să traverseze graniţa ruso-ucraineană şi au fost trimişi la serviciul de imigraţie, au declarat autorităţile ucrainene, fără să publice numele acestora.

Navalni şi cel puţin 1.700 dintre susţinătorii săi au fost arestaţi în 12 iunie în Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei pentru participare la proteste anticorupţie neautorizate. Navalni a fost trimis în spatele gratiilor pentru 30 de zile.

Majoritatea persoanelor arestate au fost eliberate în 13 iunie dar, totuşi, mulţi au declarat că au fost abuzaţi în custodia poliţiei.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty Internaţional a declarat miercuri că mulţi dintre manifestanţii din Moscova şi St. Petersburg au fost “supuşi la tratamente crude şi degradante în detenţie”.

“Sute de manifestanţi paşnici din Moscova şi St. Petersburg au fost închişi în secţiile de poliţie pe timp de noapte, în condiţii degradante, celule aglomerate, cu prea puţină mâncare sau chiar lipsiţi total de alimente, cu prea puţine sau fără paturi, şi fără acces facil la instalaţii sanitare”, a declarat Denis Krivoşeev, director adjunct pentru Europa şi Asia Centrală la Amnesty Internaţional.

Opozanţii lui Putin înfruntă vremuri grele

În luna aprilie, Nikolai Andruşcenko, co-fondator al publicaţiei Novi Petersburg, a murit pe patul de spital. El a fost atacat în 9 martie şi de atunci a rămas inconştient. Atacatorii nu au fost descoperiţi.

La începutul lunii februarie, politicianul rus din opoziţie Vladimir Kara-Murza a fost internat la secţia de urgenţe după ce i-au cedat rinichii în urma unei otrăviri deliberate sau accidentale.

Murza – de asemenea un aliat al lui Boris Nemţov, parlamentarul care a fost împuşcat fatal în apropierea Kremlinului în 2015 – a fost deseori criticat de mass media rusă pentru desfăşurarea de lobby în Occident.

Circumstanţele proaspătului incident care l-a implicat pe Kara-Murza au fost similare cu cele observate în 2015, când Murza s-a îmbolnăvit brusc în timpul unei întâlniri în Moscova şi a fost dus de urgenţă la spital, unde doctorii au declarat că a fost vorba de “influenţă toxică de la o substanţă necunoscută”. Rinichii lui Murza au cedat ca urmare a otrăvirii.

Comitetul Rus pentru Investigaţii a refuzat să deschidă o anchetă pentru a determina dacă acesta a fost ţinta unei tentative de asasinare.