Rusia: Poliţia din Krasnoiarsk îl ia în vizor pe directorul campaniei naţionale a lui Alexei Navalni

Autorităţile ruse continuă să îl hărţuiască pe activistul şi politicianul din opoziţie Alexei Navalni, cu scopul de a-i submina acţiunile de desfăşurare a unei campanii active pentru alegerile prezidenţiale din Rusia de anul viitor.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse. (Getty Images)

Poliţia din oraşul siberian Krasnoiarsk a confiscat calculatoare de la sediul electoral local al politicianului rus din opoziţie Alexei Navalni, susţinând că directorul campaniei naţionale a acestuia din urmă, Leonid Volkov, este suspectat de încălcarea legilor privind drepturile de autor şi crearea unui virus pentru calculatoare.

Volkov a postat miercuri pe Twitter o notificare a poliţiei, care susţine că el este considerat suspect şi că a fost autorizată percheziţionarea sediului lui Navalni din Krasnoiarsk şi a tuturor calculatoarelor găsite acolo.

Volkov a negat acuzaţiile şi a declarat că scopul raidului a fost acela de a submina campania prezidenţială a activistului şi politicianului din opoziţie.

Percheziţia a avut loc la o zi după ce poliţia l-a arestat şi interogat pe coordonatorul campaniei lui Navalni din Krasnoiarsk, Ruslan Rudenko, şi după ce a confiscat materiale de campanie printate.

Navalni a declarat că doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale din Rusia de anul viitor, la care preşedintele rus Vladimir Putin ar putea candida pentu a obţine al patrulea mandat. Totuşi, oficialii electorali ruşi au declarat că lui Navalni nu i se permite să candideze la aceste alegeri întrucât este condamnat pentru fraudă, deşi politicianul din opoziţie a respins acuzaţiile şi a declara că sunt motivate politic.

Totodată, zeci persoane care lucrează pentru campania sa eelectorală au fost arestate în Moscova şi alte câteva oraşe săptămâna trecută.

Navalni a condus protestele naţionale anticorupţie din Rusia din acest an, care au zguduit establishmentul politic al ţării.