Convorbire la nivelul Apărării între Rusia şi SUA: Armata rusă de la graniţa cu Ucraina se retrage

Ministrul rus al Apărării, Sergei Şoigu.
Ministrul rus al Apărării, Sergei Şoigu. (KIMIMASA MAYAMA/AFP/Getty Images)

Forţele armate ruse, mobilizate în apropierea graniţei cu Ucraina, s-au întors în bazele militare din care proveneau, a declarat, luni, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, în timpul unei discuţii telefonice cu omologul său american, Chuck Hagel.

„De când autorităţile ucrainene au declarat că nu vor folosi unităţile militare regulate împotriva populaţiei neînarmate, trupele ruseşti s-au întors în cazărmi”, a spus Şoigu, conform unui comunicat emis de ministerul rus al Apărării.

Contingentul rus desfăşurat la graniţa cu Ucraina era un „contingent de menţinere a păcii”, conform inscripţiilor de pe vehiculele militare. Asta indică faptul că Moscova intenţiona să intervină pe scară largă în Ucraina.

Diplomaţia de la Kiev a anunţat, luni, că „s-a săturat de jocurile de menţinere a păcii ale Rusiei”, avertizând că este pregătită să respingă o invazie pe scară largă din partea Rusiei.

Mobilizarea de trupe ruse spre Ucraina a venit la scurt timp după ce Kievul a reluat „operaţiunile anti-teroriste” în estul Ucrainei. Oficialii Alianţei Nord-Atlantice au confirmat, pe baza dovezilor, că mişcările separatiste din estul Ucrainei sunt coordonate de ofiţeri ai armatei şi serviciilor de securitate ruse.

Serghei Şoigu a „dat asigurări din nou că forţele ruseşti nu vor invada Ucraina”, a spus Secretarul american al Departamentului de Stat, Chuck Hagel, conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului.

Preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat că „speră cu tărie” că nu va fi nevoit să trimită armata în Ucraina.

Situaţia rămâne „periculoasă” iar Rusia trebuie „să pună capăt influenţei sale destabilizatoare în Ucraina”, a adăugat Hagel.

Prelungirea agresiunilor „va izola Rusia şi mai mult”, a avertizat Hagel.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Canada au anunţat, luni, o nouă serie de sancţiuni izolate asupra indivizilor şi entităţilor ruse.

Moscova trebuie să contribuie la găsirea unei căi „responsabile” în vederea încheierii crizei, a îndemnat Hagel.

Evocând, în convorbirile cu Şoigu, operaţiunile efectuate de forţele ucrainene în vederea eliberării clădirilor guvernamentale capturate de paramilitarii pro-Rusia, Hagel a invocat „dreptul guvernului ucrainean de a asigura respectarea legii şi ordinea în interiorul frontierelor sale”.

Rusia trebuie să-şi ofere asistenţa pentru eliberarea membrilor misiunii OSCE luaţi ostateci de forţele pro-Rusia din estul Ucrainei, a mai îndemnat Hagel.

Forţele pro-Rusia îi consideră pe observatorii OSCE drept „prizonieri de război” şi vor să-i elibereze în schimbul persoanelor reţinute legal de către autorităţile ucrainene.