Expert american zdrobeşte politica lui Obama din Ucraina: măsurile sunt simbolice şi nepotrivite

P. P.
28.04.2014

alte articole

Ucraina - Rusia - Eurasia. (captură youtube)
P. P.
28.04.2014

Expert în relaţii externe şi militare al Washingtonului, Ian Joseph Brzezinski, a criticat dur, luni, politica externă adoptată de Statele Unite cu privire la invazia Rusiei din Ucraina, precizând că ”sancţiunile izolate” şi ”măsurile militare nepotrivite” nu au făcut nimic să ”deturneze cursul acţiunilor”.

Întrebat de realizatorii televiziunii MSNBC dacă răspunsul Statelor Unite este potrivit. ”Nu suntem destul de clari? Sau SUA vrea doar să-şi afirme poziţia, ne comportăm într-o manieră echilibrată, încercând să adunăm susţinerea colectivă ?”, Brzezinski a răspuns:

Vorbăria noastră este foarte puternică. Este clar că Statele Unite şi aliaţii europeni şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la acţiunile Rusiei. Dar retorica nu este urmată de fapte. Dacă ne uităm la faptul că această criză a început pe 26 februarie, iar tot ce putem să facem este să dăm nişte sancţiuni izolate şi s-ar putea să luăm şi alte sancţiuni izolate.... acţiunile Rusiei nu s-au schimbat deloc. De fapt presiunea lor a crescut”.

Fostul secretar-adjunct al Departamentului de Apărare pentru Europa şi NATO este de părere că agresiunile Rusiei s-au amplificat de la începutul invaziei în Crimeea.

”Acţiunile Rusiei nu şi-au schimbat cursul, ci s-au amplificat chiar, aşa cum putem vedea din aceste zboruri pe teritoriul ucrainean, din exerciţiile militare ruse la graniţa cu Ucraina, din continuarea operaţiunilor speciale care se desfăşoară în Ucraina ce au rezultat în pierderea mai multor oraşe. Rusia amplifică conflictul. Sancţiunile noastre izolate nu au făcut nimic pentru a respinge sau pentru a încetini cursul Rusiei”.

Administraţia Obama a criticat puternic acţiunile Rusiei, dar până în acest moment măsurile de prevenire sau de respingere a Rusiei au fost simbolice. În ciuda faptului că Statele Unite a garantat, atât prin tratatul de la Budapesta din 1994, cât şi la nivel politic în urma întâlnirilor recente, că va susţine Ucraina, toate măsurile Washingtonului s-au limitat la asigurarea de ajutor ”non-letal” cât şi la ”sancţiuni izolate”.

”Este nevoie de sancţiuni economice mai serioase şi de desfăşurări militare mai serioase în Europa Centrală şi în ţările de graniţă ale Alianţei Nord-Atlantice. Cât şi de asigurări militare serioase pentru armata ucraineană, arme, experţi militari, echipament de supraveghere. Puteam face chiar exerciţii militare în Ucraina”.

Până în acest moment, Statele Unite a eşuat să trimită un răspuns militar ferm, capabil să deturneze cursul Rusiei. În timp ce Moscova a efectuat mobilizări masive de forţe ruse de-a lungul graniţelor cu Ucraina şi ţările membre NATO, Washingtonul a mobilizat numai 600 de soldaţi în Polonia şi 150 de soldaţi în Letonia.

”Aceste lucruri vor schimba peisajul, un mesaj dur ar fi un mesaj pe care Putin îl va înţelege. Acestea sunt acţiunile pe care Putin le înţelege şi pe care ar putea să le respecte, nu grămada de sancţiuni izolate şi desfăşurări militare simbolice. Faptul că am trimis numai o companie în Polonia la şase săptămâni de la începutul invaziei, când Rusia mobilizează 150.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina arată cât de nepotrivit a fost răspunsul nostru”.

Declaraţia lui Brzezinski a venit la scurt timp după ce preşedintele american, Barack Obama, a anunţat o nouă serie de sancţiuni izolate împotriva oficialilor de la Kremlin.

Ian Brzezinski este fiul celebrului Zbigniew Brzezinski, consultantul de securitate naţională pe vremea administraţiei Carter, cel care a avut ideea de a înarma mujahedinii din Afganistan pentru a lupta împotriva comunismului sovietic. Zbigniew Brzezinski este şi cel care a fost rugat de David Rockefeller în 1973 să alcătuiască o organizaţie cu liderii politici şi economici ai SUA, Europei şi Japoniei, care mai târziu s-a numit Comisia Trilaterală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor