Noul "obiectiv" Gazprom: securitatea energetică pentru europeni

Lucrările de construcţie a gazoductului South Stream se realizează în strictă conformitate cu graficul de execuţie, construcţia de bază pe teritoriile Bulgariei şi Serbiei urmând să înceapă din vară, informează un comunicat al companiei ruse Gazprom.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
27.04.2014

Lucrările de construcţie a gazoductului South Stream se realizează în strictă conformitate cu graficul de execuţie, construcţia de bază pe teritoriile Bulgariei şi Serbiei urmând să înceapă din vară, informează un comunicat al companiei ruse Gazprom.

"Numai South Stream este capabil astăzi să ofere Europei garanţii reale suplimentare privind securitatea energetică”, afirmă directorul gigantului rus, Aleksei Miller, în condiţiile în care, pe fundalul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, cuvântul de ordine în UE este: "reduceţi dependenţa energetică faţă de ruşi!".

Conform graficului, primele livrări de gaze prin noua conductă se aşteaptă la sfârşitul anului 2015, se mai informează în acelaşi comunicat, la zece zile după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care se opune conductei de gaze South Stream, recomandând o sursă de gaze alternativă pentru Uniunea Europeană.

Reamintim că South Stream este un joint-venture între Gazprom, grupul italian ENI, Wintershall Holding din Germania şi EDF din Franţa, acţionarul majoritar fiind Gazprom. Conducta este deosebit de importantă pentru Rusia, oferindu-i o alternativă pentru export, în eventualitatea în care conflictul cu Ucraina va escalada. În prezent cea mai mare parte a conductelor prin care Rusia exportă gaz traversează teritoriul ucrainean.

South Stream ar urma sa traverseze Marea Neagră şi să intre pe teritoriul UE prin Bulgaria, ţară care la începutul lui aprilie şi-a modificat legislaţia naţională astfel încât gazoductul South Stream să fie scos de sub incidenţa legislaţiei Uniunii Europene.

Mai mult, potrivit Comisiei Europene, acordurile interguvernamentale între Rusia şi ţările de tranzit încalcă mai multe reguli europene. Comisia Europeană a constatat încă din toamna anului 2013 că acordurile între Rusia şi ţările UE implicate în proiectul South Stream, printre care şi Bulgaria, cu privire la construirea gazoductului, încalcă legislaţia europeană, în sensul în care nu permit şi altor furnizori interesaţi, diferiţi de Gazprom, să aibă acces la conducta ce ar urma sa aducă gazele ruseşti până în centrul şi sudul Europei, ocolind teritoriul Ucrainei. Gazprom va fi atât producător, cât şi distribuitor de gaz în cadrul proiectului, ceea ce contravine cu regulile anti-monopol ale UE ce impun separarea celor două activităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor