Creanţele AVAS la companiile care vor fi privatizate vor fi convertite în acţiuni - proiect

Epoch Times România
12.03.2012

Creanţele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la companiile de stat care urmează să fie privatizate vor fi convertite în acţiuni, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Economiei.

Măsura are ca scop accelerarea procesului de privatizare convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, în cadrul acordului de tip preventiv semnat în urmă cu un an.

"Conducătorul instituţiei publice implicate va emite un ordin privind conversia în acţiuni a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului asupra societăţii comerciale ce urmează a fi privatizată. Majorarea capitalului social al societăţii comerciale respective cu valoarea creanţelor are loc de drept la data publicării în Monitorul Oficial Partea a IV-a a ordinului conducătorului instituţiei publice implicate", se arată în proiectul de act normativ.

Acţionarii minoritari au drept de preferinţă pentru a participa la majorarea capitalului social, astfel încât să-şi păstreze participaţia la compania respectivă.

"În exercitarea drepturilor de preferinţă, acţionarii subscriu la acelaşi preţ pe acţiune cu cel la care se realizează conversia în acţiuni a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului. Acţiunile nesubscrise de acţionari în exercitarea drepturilor de preferinţă se anulează", se mai precizează în proiect.

În nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă, iniţiatorii susţin că "neadoptarea măsurilor propuse poate conduce la apariţia unor întârzieri majore în respectarea termenelor şi obligaţiilor asumate de România faţă de instituţiile finaciare, inclusiv la disfunctionalităţi sau imposibilitatea recuperării creanşelor statului român gestionate de Autoritatea pentru Activele Statului".

Miercurea trecută, Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a creanţei de circa 125 de milioane de euro deţinute de AVAS la Oltchim. Comisia a apreciat că măsura nu reprezintă ajutor de stat ilegal.

Oltchim se află pe lista companiilor care vor fi privatizate în acest an, statul urmând să cedeze întreaga sa participaţie la combinatul petrochimic. Alte companii care vor fi privatizate cu investitor strategic sunt Cuprumin, Electrica Furnizare, CFR Marfă şi Electrocentrale Bucureşti, precum şi viitoarele complexuri energetice Oltenia şi Hunedoara.

De asemenea, statul va lista la Bursa de Valori Bucureşti 15% din Romgaz, câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica şi pachete suplimentare de 15% din Transelectrica şi Transgaz. Tot în acest an, statul urmează să reia oferta de vânzare a unui pachet de 9,84% din acţiunile pe care le mai deţine la Petrom.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor