UE va aplica tarife de 300 miliarde de dolari dacă SUA taxează importurile auto

Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)
Andrei Popescu
03.07.2018

La peste o săptămână după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va aplica tarife de 20% la importurile de automobile din Uniunea Europeană, Bruxelles-ul a transmis un avertisment scris Departamentului american al Comerţului: în cazul în care administraţia Trump aplică aceste tarife, oficialii din Bruxelles nu vor ezita să răspundă cu tarife aplicate la unele importuri de produse americane în valoare de 300 miliarde de dolari, potrivit publicaţiei Financial Times.

Într-un interviu cu Maria Bartiromo de la Fox Business, difuzat duminică dimineaţă, Trump şi-a amplificat ameninţările privind comerţul şi a criticat surplusul comercial al UE de 151 miliarde de dolari. Iniţial, Trump a ameninţat că va impune aceste noi tarife de 20% în cazul în care UE nu elimină barierele comerciale pentru importurile auto, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

În scrisoarea adresată Departamentului american al Comerţului, Bruxellesul a avertizat că tarifele auto pe care a ameninţat Trump că le va aplica vor declanşa un război comercial global care în cele din urmă ar putea afecta numărul de angajaţi din SUA şi ar putea tăia miliarde de dolari din PIB-ul Statelor Unite. Producătorul de automobile General Motors a lansat un avertisment similar, susţinând că tarifele vor duce la o restrângere a activităţilor sale şi, prin urmare, o prezenţă redusă în SUA şi peste hotare a aceastei companii.

Ca un semn al exasperării UE faţă de politica comercială confruntaţională a lui Trump, care a alimentat deja tensiunile cu privire la situaţia exporturilor şi importurilor de oţel şi aluminiu, documentul a insistat că măsura “ar putea rezulta într-o nouă ignorare a dreptului internaţional” de către SUA. Scrisoarea a mai susţinut că impunerea de tarife auto nu va fi acceptată de comunitatea internaţională şi va “afecta şi mai mult reputaţia” Statelor Unite.

Un grup comercial, care reprezintă producători auto globali, a avertizat recent că potenţialele tarife auto ale lui Trump ar putea duce la creşterea preţurilor pentru consumatorii americani cu până la 6.000 de dolari pe automobil. Cifra de 300 miliarde de dolari propusă de UE este echivalentul aproximativ al valorii importurilor de automobile şi piese auto americane, care a ajuns anul trecut la 330 miliarde de dolari, conform Financial Times.

De asemenea, UE a susţinut că temerile administraţiei Trump pentru securitatea naţională – care a fost folosită pentru a justifica politica sa comercială agresivă, în baza Secţiunii 232 a Legii privind Extinderea Comerţului (Trade Expansion Act) – “nu are de fapt niciun fundament”.

UE a respins cu tărie argumentele privind securitatea naţională folosite de Trump pentru a justifica măsurile comerciale restrictive, precizând că măsura nu are nicio bază şi riscă să submineze întregul sistem de comerţ internaţional bazat pe reguli de comerţ internaţional.

Această situaţie afectează comerţul, creşterea economică şi locurile de muncă în SUA şi străinătate, slăbeşte relaţiile cu prietenii şi aliaţii, şi abate atenţia de la provocările strategice comune care ameninţă cu adevărat modelul economic occidental bazat pe piaţă, mai susţine documentul.

Documentul, trimis autorităţilor SUA în cursul zilei de vineri, 29 iunie, marchează cel mai recent pas în campania UE de a-l forţa pe Trump să facă un pas înapoi înainte să nu fie prea târziu.

În cele din urmă, în scrisoarea sa, UE a recurs la ameninţări politice subtile, indicând că producătorii auto din UE vizează fabrici în câteva state dominate de republicani în sudul Statelor Unite, însemnând că susţinătorii lui Trump probabil vor fi afectaţi de răspunsul Bruxelles-ului. Implicaţia este clară: ar fi păcat dacă ar fi vizate acele locuri de muncă, precizează Zero Hedge. Dar chiar şi dacă UE nu va lua măsuri, tarifele pentru importurile auto pe care le-ar putea aplica Trump vor afecta SUA prin reducerea a 14 miliarde de dolari din PIB-ul ţării din cauza “fragmentării pieţei”.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va avea şansa să abordeze problema în timpul călătoriei pe care o va face luna aceasta la Washington În acelaşi timp, oficiali UE au precizat că vor participa la o audiere de două zile la Departamentul american al Comerţului, care va începe în 19 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor