Constatare. Consiliului Europei: În R. Moldova discursul de ură şi discriminare se intensifică
alte articole
Recent, Comisia Europeană contra Rasismului şi Intoleranţei a Consiliului Europei a constatat, în urma efectuării unui raport publicat în octombrie curent, că în Republica Moldova discursul de ură şi discriminare se intensifică. Potrivit documentului, situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât aceste încălcări se produc mai cu seamă în spaţiul public.
Instigarea la ură şi discriminarea au devenit instrumente de bază ale luptelor politice din spaţiul moldovenesc, iar câmpul de luptă îl reprezintă presa. Din păcate presa din Republica Moldova continuă să abunde în articole care promovează astfel de fenomene negative. De cele mai multe ori mesajele discriminatorii sau de instigare la ură aparţin actorilor publici, iar presa este un canal de disiminare a acestor informaţii nocive, relatează TV8.
„Unde se termină libertatea de exprimare şi începe încălcarea drepturilor omului?”, se întreabă moderatoarea emisiunii „Mediascaner” de la TV8. Avocat Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, expert în domeniul nediscriminării, a explicat că de cele mai multe ori, discursul de ură apare în context politic şi religios, fiind identificate peste 80 la sută din cazuri, iar cele mai agresive discursuri au fost înregistrate împotriva politicienilor, persoanelor LGBT, a unioniştilor şi a jurnaliştilor, fiind vorba chiar de cazuri de ameninţare cu violenţa şi cu moartea.
„Este necesar de revizuit şi de ajustat cadrul legal pentru a putea sancţiona şi combate discursul de ură. Nu există o definiţie uniformizată al discursului de ură în legislaţia din Republica Moldova şi nu există mecanisme care să sancţioneze eficient acest discurs, decât Consiliul pentru Egalitate şi instanţele, însă de multe ori aceste soluţii pe care le dau nu sunt eficiente, iar în aspect electoral/politic candidaţii/concurenţii electorali nu pot fi sancţionaţi deloc, întrucât nu există legislaţie la acest capitol”.