Contribuabilul moldovean plăteşte anual 2,5 mil lei pentru Reşedinţa de la Condriţa. CPR: Preşedintele – garantul netransparenţei

Mai multe semne de întrebare decât răspunsuri. După mai multe solicitări ale CPR Moldova privind costurile de întreţinere şi reparaţii ale Reşedinţei de la Condriţa de care beneficiază Dodon, instituţia prezidenţială şi Cancelaria de Stat pasează răspunsul de la una la alta.
Igor Dodon, preşedintele RM (CPR Moldova)
Maria Maevschi
06.11.2018

În ultima perioadă, Centrul pentru Politici şi Reforme (CPR) Moldova a expediat Preşedinţiei Republicii Moldova mai multe solicitări de informaţii privind costurile de întreţinere şi reparaţii ale Reşedinţei de la Condriţa de care beneficiază preşedintele Igor Dodon pe durata mandatului său, însă autorităţile nu au binevoit să ofere răspunsuri. Mai mult decât atât, instituţia prezidenţială şi Cancelaria de Stat fac trimiteri una către cealaltă în încercarea de a ascunde informaţia de interes public, au punctat experţii CPR.

În cadrul unui exerciţiu de monitorizare a accesului la informaţii deţinute de instituţiile publice din ţară, pe data de 2 august, CPR a solicitat Preşedinţiei informaţii privind întreţinerea reşedinţei din satul Condriţa. Întrucât Preşedinţia a menţionat că s-ar afla în imposibilitate de a oferi astfel de informaţii, experţii CPR au readresat solicitarea către instituţia competentă solicitând totodată şi informaţii privind lucrările de reparaţie care au fost efectuate, costurile totale, cum a fost selectată compania care a prestat serviciile şi, mai ales, din ce fonduri au fost susţinute.

Cu toate că în spaţiul public au apărut nenumărate articole despre faptul că pentru renovarea reşedinţei de serviciu din satul Condriţa au fost cheltuiţi mult mai mulţi bani decât au fost alocaţi, actualul şef al statului a dat asigurări publice că „nici un ban nu s-a cheltuit din bugetul de stat”.

Potrivit CPR Moldova, Reşedinţa de la Condriţa se află oficial „la balanţa” Cancelariei de Stat, aceasta fiind instituţia care o administrează. Totuşi, direcţia comunicare şi protocol a acestei instituţii de stat a prezentat pentru CPR doar cheltuielile anuale de întreţinere, direcţionându-i pentru informaţii legate de lucrările de reparaţii către instituţia prezidenţială.

„Anual contribuabilul achită aproximativ 2,5 milioane lei doar pentru întreţinerea casei de vacanţă a preşedintelui. Care a fost suma totală a investiţiilor în renovarea întregii structuri rezidenţiale, dar mai ales, cine a achitat nota de plată şi cu ce scop, nu ni se comunică”, au punctat experţii CPR Moldova.

După ce la 16 octombrie Preşedinţia a refuzat din nou publicarea informaţiilor solicitate, CPR Moldova constată că aceasta nu este decât o încălcare a dreptului cetăţenilor de a accesa informaţii de interes public. Astfel, „instituţia prezidenţială se poziţionează în imposibilitatea de a oferi pe deplin informaţii pe care preşedintele Dodon le-a prezentat publicului”.

„Modalitatea prin care instituţia Prezidenţială refuză să ofere informaţii importante despre eventuale beneficii financiare reprezintă o gravă încălcare a dreptului de acces la informaţii – un drept de bază într-o democraţie. Legea 982 are obiectivul de a facilita, într-un spirit democratic veritabil, controlul cetăţenilor asupra activităţii instituţiilor publice. Acest control este distorsionat prin scuze birocratice”, se arată într-o analiză CPR Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor