Constantin Corneanu avertizează: ”Rusia doreşte să instaureze o hegemonie în zona Mării Negre”
alte articole
”Federaţia Rusă a început să-şi pregătească forţele militare pentru a-şi opri adversarul geopolitic, NATO, la bordura maritimă a Eurasiei (Rimlandul), care înseamnă Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina, România, Bulgaria, zona roşie peste care nu se poate trece(...). Ce s-a întâmplat în martie 2014 este începutul unei ofensive strategice de mari proporţii prin care Federaţia Rusă doreşte să instaureze o hegemonie absolută în zona Mării Negre”, a afirmat istoricul Constantin Corneanu în cadrul dezbaterii ”Marea Neagră – Geopolitică şi Strategie la început de secol XXI”.
Analistul a arătat că la începutul anului 2013, o delegaţie rusă condusă de vicepremierul Dmitri Rogozin a făcut ”o vizită foarte interesantă la Nikolaev în Ucraina unde se află câteva şantiere navale foarte importante din perioada sovietică unde s-au construit portavioanele uşoare”. ”Interesul strategic al Federaţiei Ruse pentru această zonă este evident. Pentru liderii politico-militari de la Moscova forţele navale de la Marea Neagră înseamnă foarte mult pentru că ele au în prezent obligaţia de serviciu să controleze şi ce se întâmplă în Marea Mediterană. Forţele navale ruse din Marea Mediterană au demonstrat că sunt capabile să se opună forţelor SUA”, a explicat Corneanu.
În opinia sa, ”Federaţia Rusă a început să-şi pregătească forţele militare pentru a-şi opri adversarul geopolitic, NATO, la bordura maritimă a Eurasiei (Rimlandul), care înseamnă Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina, România, Bulgaria, zona roşie peste care nu se poate trece. Ucraina este locul unde se va decide pacea sau războiul. Miza Rusiei este ca Ucraina să rămână clientelară faţă de Moscova, un spaţiu neutru, fără baze americane pe teritoriul său”.
”Ce s-a întâmplat în martie 2014 este începutul unei ofensive strategice de mari proporţii prin care Federaţia Rusă doreşte să instaureze o hegemonie absolută în zona Mării Negre. Echilibrul naval urmează să se schimbe în favoarea Federaţiei Ruse prin investiţii mari în forţele navale. Rusia vrea să stăpânească Marea Neagră şi va încerca să blocheze accesul către zona sensibilă Caspică-Caucaz şi să stopeze aderarea Georgiei la NATO”, a concluzionat expertul.
”Rusia vrea să stăpânească Marea Neagră şi va încerca să blocheze accesul către zona sensibilă Caspică-Caucaz”.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.