Consiliul Europei restabileşte dreptul de vot al Rusiei. Kievul dezaprobă decizia

Camera plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în Strasbourg, Franţa.
Camera plenară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în Strasbourg, Franţa. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
25.06.2019

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat în favoarea restabilirii dreptului de vot al Rusiei, la cinci ani după ce acesta a fost revocat ca urmare a anexării ilegale a peninsulei ucrainene Crimeea, potrivit Deutsche Welle. Kremlinul ameninţase anterior că va părăsi Consiliul dacă va fi blocat să participe miercuri la votul pentru un nou secretar general.

Într-o declaraţie publicată luni seară, Consiliul Europei a susţinut că adunarea a confirmat dreptul membrilor Federaţiei Ruse “de a vota, a lua cuvântul şi a fi reprezentaţi în Adunare şi în organismele sale”. Adunarea Parlamentară a votat cu 118 voturi pentru, 62 împotriva şi 10 abţineri.

Şeful delegaţiei Ucrainei, Vladimir Ariev, a afirmat că decizia trimite un “mesaj foarte prost” Moscovei şi altora. “Faceţi ce doriţi, anexaţi teritoriul altei ţări, ucideţi oameni acolo şi totuşi nu veţi pierde nimic”, a susţinut el.

Unii observatori au susţinut că expulzarea Moscovei din Consiliu – o instituţie importantă pentru drepturile omului în Europa – ar fi fost dezastruoasă pentru organizaţiile care operează în Rusia.

“Impactul imediat al ieşirii Rusiei din Consiliu va fi simţit cel mai mult nu de Kremlin ci, mai degrabă, de cetăţenii ruşi”, a susţinut Comitetul Helsinki din Olanda într-o declaraţie publicată în decembrie 2018. “Ieşirea Rusiei din Consiliu va face ca cetăţenii ruşi să nu mai beneficieze de protecţia şi justiţia curţii – ducând la înrăutăţirea situaţiei drepturilor omului în acea ţară”.

Acord de compromis

În 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea printr-un referendum condamnat pe plan internaţional, după ce a fost alungat guvernului pro-rus din Kiev. Schimbarea din capitală, precum şi intervenţia militară rusească în Crimeea, a amplificat sentimentul separatist în estul Ucrainei şi a dus la izbucnirea unui conflict armat între separatiştii susţinuţi de Rusia şi forţele guvernamentale.

Luna trecută, Germania şi Franţa aparent au promovat o soluţie de compromis care ar fi permis Moscovei să revină în Consiliul Europei. Ministrul de Externe german, Heiko Maas, a susţinut că acest compromis va permite ca “milioane de ruşi să fie protejaţi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

Cazurile provenite din Rusia reprezintă cea mai mare parte din cauzelor ce ajung la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Consiliul Europei, împreună cu CEDO, este însărcinat să promoveze drepturile omului şi statul de drept în cele 47 de state membre ale sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor