Zelenski la Berlin. Merkel susţine menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel a exprimat sprijinul ţării sale pentru menţinerea sancţiunilor aplicate împotriva Rusiei în cadrul întâlnirii cu noul preşedinte ucrainean Vladimir Zelenski, potrivit RFE/RL.
Luând cuvântul marţi, la conferinţa de presă comună, Merkel a declarat că sancţiunile impuse împotriva Kremlinului pentru anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea şi pentru sprijinul acordat separatiştilor din estul Ucrainei trebuie să rămână în vigoare până când suveranitatea Kievului va fi restaurată în zonele respective.
“Atâta timp cât nu există niciun progres pe acest front, sancţiunile nu pot fi ridicate. Sancţiunile legate de Crimeea pot fi ridicate doar dacă Crimeea este returnată Ucrainei”, a afirmat Merkel.
UE, SUA şi alte ţări au impus sancţiuni împotriva Rusiei pentru anexarea Crimeei în martie 2014 şi pentru decizia sa de a susţine luptătorii separatişti care controlează anumite zone din regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk, într-un conflict care a provocat moartea a aproximativ 13.000 de persoane începând cu aprilie 2014.
O serie de acorduri de încetare a focului anunţate de la izbucnirea conflictului au eşuat să reziste, deşi au contribuit la calmarea tensiunilor.
Înaintea vizitei sale în Berlin, Zelenski a declarat publicaţiei germane Bild că sancţiunile împotriva Moscovei ar trebui menţinute.
Sancţiunile “sunt singurele mijloace pentru eliberarea regiunii ocupate şi pentru restaurarea integrităţii şi suveranităţii noastre teritoriale. Dacă acest lucru nu funcţionează, atunci mecanismul trebuie să fie extins”, a precizat liderul ucrainean.
În 17 iunie, în timpul unei vizite în Paris unde s-a întâlnit cu preşedintele francez Emmanuel Macron, Zelenski a cerut statelor UE să nu relaxeze presiunea “diplomatică şi sancţiunile” ce au fost aplicate asupra Moscovei.
În Berlin, atât Merkel cât şi Zelenski au insistat că procesul de pace din estul Ucrainei trebuie să fie revitalizat.
Cancelarul german a susţinut că au fost programate discuţii între consilierii liderilor Germaniei, Franţei, Ucrainei şi Rusiei pentru luna iulie. Cele patru ţări fac parte din aşa-numitul “format Normandia”, dedicat discuţiilor pentru soluţionarea conflictului.