Consiliul Europei: R.Moldova trebuie să eficientizeze regimul de confiscare a bunurilor infracţionale
alte articole
Comitetul de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor şi finanţarea terorismului al Consiliului Europei - Moneyval cere Republicii Moldova să folosească pe deplin cadrul legislativ pentru a combate spălarea banilor şi a spori eficacitatea confiscării şi recuperării bunurilor infracţionale.
Potrivit unui raport făcut public miercuri, 11 septembrie, Moldova se confruntă cu diverse ameninţări de spălare de bani care provin în principal din corupţie, evaziune fiscală şi contrabandă, trafic de droguri şi de persoane.
Mai mult, documentul stipulează că numărul cazurilor de spălare de bani investigate a fluctuat în perioada analizată datorită impactului celor două cazuri la nivel înalt identificate de autorităţile moldoveneşti - Laundromatul global şi frauda bancară fiind iniţiate investigaţii financiare paralele. Cu toate acestea, doar un număr limitat de investigaţii a condus la urmărirea penală.
Experţii precizează că autorităţile moldoveneşti au adoptat şi implementat mai multe documente strategice, ceea ce demonstrează că lipsirea infractorilor de produsele infracţionale este un obiectiv de politică însă cifrele privind numărul şi valoarea activelor confiscate rămân a fi scăzute şi nu par să corespundă cu amploarea criminalităţii.
În concluzie, Moneyval a decis să aplice procedura de monitorizare îmbunătăţită şi a invitat Republica Moldova să prezinte un raport la acest capitol în anul 2021.