Alex Cozer: Cu Plahotniuc sau fără, monstrul creat de el va exista în continuare, chiar dacă va trece prin reformări

Şansele să se soluţioneze unele dosare răsunătoare precum jaful miliardului ori preluarea Aeroportului, sunt minime, ba chiar egale cu zero atâta timp cât încă există sistemul preluat de la Plahotniuc, cu procurori care ani la rând au acoperit în loc să descopere, consideră Cozer.
Alex Cozer, jurnalist
Alex Cozer, jurnalist (facebook.com / Alexandru Cozer)

„Scheme”! Acesta a fost, în opinia jurnalistului Alex Cozer, cuvântul de ordine cu care noua guvernare i-a copleşit pe moldoveni în primele săptămâni după preluarea puterii. Nu trecea o zi fără să vezi măcar câţiva miniştri sau deputaţi ai noii puteri care să le spună cetăţenilor Republicii Moldova cum se furau sute de milioane prin „scheme”.

„A trecut ceva vreme de atunci, iar cuvântul „scheme” apare tot mai rar în vocabularul reprezentanţilor puterii actuale. Care, la rândul lor, parcă nu mai sunt nici ei atât de vocali atunci când vine vorba despre acest subiect. Nu ştim ce s-a întâmplat cu cele „400 de milioane de lei lunar” ale lui Brânzan, de la Calea Ferată, nici cu cele 90 de milioane lunar de la Metalferos, care finanţau PD-ul şi nici măcar cu cele 12 milioane de euro anual de la Moldtelecom, sifonate printr-o companie elveţiană. Nu mai auzim nimic nici de „schemele” de la energie, cele privind contrabanda sau din domeniul transportului”, scrie Cozer într-un editorial pentru COTIDIANUL

Mai mult decât atât, jurnalistul a ţinut să puncteze că nu se văd progrese nici în privinţa anchetei din jaful miliardului, totul stă pe loc şi aici, în timp ce doar Plahotniuc şi Şor îşi vând în continuare toate activele, din ţară sau de peste hotare, pe care demult ar fi trebuit aplicat sechestru. Acesta a mai punctat că toate acestea se întâmplă chiar dacă chipurile am avea Procuratură Generală „eliberată”, cu şef nou, care şi-a pus aghiotanţii săi peste tot.

Mai grav este, în opinia lui Alex Cozer, faptul că însuşi ministrul de Interne, Andrei Năstase, a declarat că raportul Kroll a fost făcut „degeaba”, iar „sărmanii procurori, vezi Doamne!, s-ar fi apucat acum să pună piesele „puzzle-ului” în ordine pentru a face lumină. Dar ce-au făcut 4 ani?”.

„Adevăru-i că şansele să dăm de capătul vreunei scheme despre care se vorbeşte tot mai puţin în ultima vreme, sau de dosare mult mai răsunătoare precum jaful miliardului ori preluarea Aeroportului, sunt minime. Egale cu zero atâta timp cât vom avea acelaşi sistem preluat de la Plahotniuc, cu cei 660 de procurori care ani la rând au acoperit în loc să descopere. Care ar fi trebuit de-a lungul timpului să împiedice toate aceste ilegalităţi, dar au preferat să fie părtaşi şi să se facă şi ei cu maşini de lux trecute cu 10 mii de lei în declaraţiile de avere sau case în cartiere selecte, cumpărate cu bani donaţi de la mătuşă sau soacră”, consideră jurnalistul.

În concluzie Cozer a reiterat că, cu Plahotniuc sau fără, fie el cel original sau unul nou, monstrul creat de el va exista în continuare, chiar dacă va trece prin reformări sau reorganizări de faţadă.