Consiliul de Securitate al ONU consideră Statul Islamic ”o ameninţare majoră pentru viitorul Irakului”

Consiliului de Securitate al ONU.
Consiliului de Securitate al ONU. (DON EMMERT/AFP/Getty Images)

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat, miercuri, o rezoluţie privind prelungirea asistenţei în Irak, în cadrul căreia grupul extremist Statul Islamic este prezentat drept ”o ameninţare majoră pentru viitorul Irakului”.

Statul Islamic este o grupare afiliată a Al-Qaeda care a cucerit teritorii semnificative din nordul şi centrul Irakului în luna iunie, încercând să înfiinţeze un stat independent pe teritoriile deţinute în Siria şi Irak.

Rezoluţia ONU extinde mandatul Misiunii de Asistenţă a organizaţiei încă un an, condamnând atacurile Statului Islamic şi cerând întărirea guvernului de la Bagdad, destabilizat de ofensiva grupului extremist, care continuă să atace oraşele irakiene.

Bagdadul a fost lovit de mai multe atacuri cu bombă în ultima perioadă, cele mai recente două incidente fiind soldate cu 26 de morţi şi 48 de răniţi. În urmă cu 12 zile, un alt atac terorist a ucis 24 de persoane în capitala irakiană, iar Statul Islamic şi-a revendicat responsabilitatea pentru atac.

Consiliul de Securitate al ONU nu a modificat cadrul misiunii de asistenţă din Irak în urma crizei recente, hotărând să ofere asistenţă guvernului şi să acorde ajutor umanitar în următorul an sau chiar mai devreme.

Totuşi, Statele Unite, membru al Consiliului de Securitate şi susţinător al guvernului democratic de la Bagdad, a anunţat că pregăteşte o strategie pe termen lung menită să elimine Statul Islamic din Irak, potrivit şefului Statului Major al Armatei, generalul Martin Dempsey.