Consiliul Barourilor Europene îngrijorat de încălcarea drepturilor avocaţilor din Moldova

Consiliul Barourilor Europene condamnă deschiderea cauzelor penale pe numele unor avocaţi din R. Moldova şi solicită autorităţilor de la Chişinău respectarea necondiţionată a dreptului Internaţional şi European.
. (Photos.com)
Ştefan Sârbu
06.01.2017

Preşedintele Consiliului Barourilor Europene (CCBE), Michel Benichou, a adresat o scrisoare Procuraturii Generale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne şi Curţii Supreme de Justiţie în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la intentarea dosarelor penale pe numele avocaţilor Veaceslav Ţurcan şi Maxim Belinschi.

Potrivit scrisorii adresate autorităţilor, Michel Benichou susţine că în aceste două cazuri sunt încălcate drepturile avocaţilor la independenţa şi libertatea de exerciţiu. “CCBE ar dori să vă reamintească că orice încercare de intimidare a avocaţilor în exercitarea funcţiilor lor este în contradicţie directă cu principiile de bază recunoscute în dreptul internaţional şi european.”

Având în vedere situaţia politică din Republica Moldova şi notificările primite de la Uniunea Avocaţilor din Moldova, noi constatăm că, cele mai recente cazuri de încălcare a drepturilor avocaţilor, iniţiate de către autorităţile de stat, ar putea fi percepute ca fiind politice şi ar putea indica la o încălcare a unui alt principiu de bază al ONU privind rolul avocaţilor, şi anume identificarea unui avocat cu clientul său.

Astfel, atât Uniunea Avocaţilor din Moldova cât şi CCBE consideră că procedura începută împotriva avocaţilor Veaceslav Ţurcan şi Maxim Belinschi este disproporţionată şi nefondată. În acest context, CCBE condamnă orice astfel de angajament de către o autoritate de stat, deoarece afectează reprezentarea juridică echitabilă şi dăunează statului de drept în general.

În concluzie, preşedintele CCBE scrie că urmăreşte cu interes evoluţiile juridice din Europa de Est, inclusiv din Republica Moldova. “Scopul nostru este de a contribui la susţinerea reformelor juridice şi consolidarea statului de drept în regiune.”

Menţionăm că în luna octombrie 2016 avocaţii Veaceslav Ţurcan şi Maxim Belinschi au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că sunt intimidaţi cu deschiderea unui dosar penal de către Procuratura raionului Râşcani, după ce s-au implicat într-un dosar privind deposedarea de moştenire şi au scos la iveală mai multe ilegalităţi comise de un fost angajat al poliţiei, care în prezent este pensionar. În caz ar fi fost implicaţi un judecător, dar şi soţia acestuia, care este notar.

Amintim că în ultima perioadă de timp dosare penale au fost intentate pe numele mai multor avocaţi din Moldova, iar tot mai multe voci susţin că cei care se implică în dosare de rezonanţă se trezesc cu dosare penale inventate.

Astfel, Ana Ursachi unul dintre avocaţii care a apărat în instanţă mai mulţi cetăţeni care ar fi încercat să înfrunte sistemul Plahotniuc în prezent se află în Europa şi nu poate reveni în Republica Moldova, după ce peste noapte s-a trezit acuzată de omor într-un dosar vechi de aproape 20 de ani, în care o persoană a ispăşit deja pedeapsa.

Consiliul Barourilor Europene (CCBE), reprezintă barourile şi societăţile de drept a peste un milion de avocaţi europeni din 45 de ţări. Uniunea Avocaţilor din Moldova face parte din CCBE din anul 2008 şi are statut de membru observator, şi membru în Comitetul PECO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor