Consilier la Cotroceni: Eugen Tomac, dizidentul din Administraţia Antonescu
alte articole
Eugen Tomac este singurul consilier prezidenţial din fosta Administraţie Băsescu ce nu a fost schimbat din funcţie de preşedintele interimar Crin Antonescu, el conducând în continuare Departamentul Afacerilor Europene de la Cotroceni. Interesant şi, în acelaşi timp, extrem de ciudat date fiind condiţiile în care, în ultimele 10-12 zile, s-a schimbat întreaga echipă de foşti consilieri, Eugen Tomac este un personaj care, teoretic, ar fi trebuit să facă parte din primii consilieri puşi pe liber de Antonescu, mai ales că în ultimele zile l-a atacat „la baionetă” pe preşedintele interimar!
În repetate rânduri, consilierul de 31 de ani şi-a exprimat părerile pro-Băsescu, pro-PDL (partid al cărui membru este) şi anti-USL, având mesaje dure chiar şi la adresa actualului preşedinte interimar. Analiştii politici apreciază, însă, că Tomac beneficiază de ”protecţia” Uniunii Europene, el fiind legătura cancelariei prezidenţiale cu membrii Comisiei Europene.
Eugen Tomac s-a născut în Ucraina, în satul Babele, raionul Ismail, regiunea Odesa. A venit în România la vârsta de 17 ani prin programul de burse oferit de Guvernul de la Bucureşti etnicilor români din jurul graniţelor. Redactor al revistei de cultură istorică Magazin istoric, unde a publicat studii despre Basarabia şi românii de peste hotare, dar şi studii privind istoria Statelor Unite ale Americii, Tomac este şi profesor de istorie la Institutul Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, instituţie ce aparţine de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), unde studiază tineri din Albania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Turkmenistan şi Ucraina. În octombrie 2008, PDL l-a propus pentru alegerile parlamentare în Colegiul uninominal 2 pentru diaspora, unde a candidat pentru un fotoliu de deputat reprezentând românii din Europa de Est şi Asia, dar din cauza unor prevederi ale sistemului electoral nu a primit calitatea de deputat, deşi a obţinut cele mai multe voturi. Odată cu investirea guvernului Emil Boc a fost numit în funcţia de secretar de stat pentru românii de pretutindeni la MAE. Apoi, a fost consilier personal al preşedintelui Băsescu pentru relaţia cu românii de pretutindeni şi, din mai 2012, consilier de stat la Cotroceni.
Consilierul prezidenţial Tomac a apărut în mai multe ipostaze clare anti-USL în ultimii ani, câteva dintre ele fiind îndelung dezbătute de presa vremii.
Eugen Tomac a fost la un pas ca, în 2008-2009, să provoace o ruptură în alianţa de atunci formată de PDL şi PSD. Deşi postul de secretar de stat la MAE era „rezervat” PSD pentru Natalia Intotero, premierul Emil Boc a trecut peste litera înţelegerii şi i l-a oferit, la sugestia preşedintelui Băsescu, lui Tomac de la PDL. Scandalul a fost aplanat după ce PDL a oferit PSD, la „schimb”, un post similar într-un alt minister.
În aprilie 2009, numele lui Tomac a apărut pe site-ul ziarului Moldova Suverană, el fiind acuzat că ar coordona o reţea de studenţi basarabeni aflaţi la studii în universităţi româneşti, racolaţi de SRI, scopul acestor “spioni” fiind unirea Moldovei cu România. Publicaţia cita un raport al Serviciului de Informaţiişi Securitate (SIS) din Republica Moldova, cei de la Chişinău avansând ideea că Tomac este cadru SRI şi, mai mult, amantul Elenei Băsescu, fiica mai mică a preşedintelui Traian Băsescu.
Pe când era secretar de stat la MAE, Tomac a fost acuzat de PSD că s-ar fi implicat în fraudarea alegerilor prezidenţiale din decembrie 2009, contribuind cu voturi „fabricate”, în străinătate, la alegerea lui Traian Băsescu. La data respectivă, Curtea Constituţională a decis renumărarea voturilor nule, iar secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, spunea că decizia reprezintă „o primă victorie a adevărului” şi că în MAE se încearcă să se completeze în fals multe declaraţii pe proprie răspundere de la consulate.
Crin Antonescu se întrece cu Ion Iliescu în a da aprecieri şi a intrepreta modul cum trebuie să funcţioneze sau să fie înţeleasă o societate democratică. Dacă aceşti domni nu înţeleg acest aspect, atunci înseamnă că se află în viaţa politică pentru cu totul si cu totul alte interese decât acela de a sluji interesul naţional al românilor
În această primăvară, după ce guvernul PDL a fost demis, Eugen Tomac, în acel moment secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, şi-a anunţat demisia din funcţie, considerând acest gest „normal” în condiţiile în care PDL a intrat în opoziţie. "PDL, formaţiunea din care fac şi eu parte, a intrat în opoziţie şi consider că e firesc să intru şi eu în opoziţie", declara Tomac, cooptat apoi, imediat, în Administraţia preşedintelui Băsescu.
În urmă cu câteva săptămâni, după ce preşedintele a fost suspendat, a făcut parte dintre persoanele care au putut fi văzute aproape zi de zi la sediul de campanie al lui Traian Băsescu. Între timp, toţi consilierii lui Băsescu ce i-au fost alături la sediul de campanie au fost demişi, mai puţin Eugen Tomac.
Cu numai câteva zile în urmă, după ce echipa lui Băsescu a fost înlăturată de la Cotroceni, Tomac a lansat încă un atac dur la adresa lui Crin Antonescu şi a celorlalţi membri ai USL deşi, teoretic, în calitatea sa de consilier prezidenţial, o astfel de atitudine ar fi fost exclusă. Mai mult, el şi-a exprimat clar părerea pro-Băsescu în ceea ce priveşte listele electorale cu cetăţenii români aflaţi în străinătate. "Românii cu domiciliul în străinătate nu au fost oricum incluşi în listele permanente, iar cetăţenii români plecaţi la muncă în Uniunea Europeană, adică cei aflaţi temporar peste hotare, se regăsesc în listele electorale permanente, deoarece au domiciliul în România, au aici proprietăţi, aici locuieşte o parte a familiei lor, deci nu există niciun motiv pentru a fi scoşi din listele electorale permanente. Crin Antonescu se întrece cu Ion Iliescu în a da aprecieri şi a intrepreta modul cum trebuie să funcţioneze sau să fie înţeleasă o societate democratică. Cetăţenii români sunt egali în drepturi, indiferent unde locuiesc. Dacă aceşti domni nu înţeleg acest aspect, atunci înseamnă că se află în viaţa politică pentru cu totul si cu totul alte interese decât acela de a sluji interesul naţional al românilor", a declarat Eugen Tomac, pentru “gândul”. El a adăugat că Antonescu revine "constant în spaţiul public cu declaraţii prin care îi desconsideră profund pe cetăţenii români", iar insistenţa de a-i scoate pe cei din diaspora de pe liste nu demonstrează decât intenţia sa de "a se mai bucura de interimatul la Cotroceni". "Liderii USL ar trebui să se abţină şi de la declaraţii cu privire la repunerea în drepturi a cetăţenilor români din Basarabia. Dacă îi deranjează acest aspect, le recomand să plece pentru un stagiu politic la Tiraspol, poate vor înţelege mai bine de ce avem această obligaţie faţă de românii de la est de Prut", a mai declarat Eugen Tomac pentru aceeaşi sursă, site-ul „gândul”.
*
În numai câteva zile, Crin Antonescu a schimbat aproape întreaga echipă de consilieri prezidenţiali de la Cotroceni. Primii numiţi au fost Gheorghe Rotaru (Departamentul Securităţii Naţionale) şi Vasile Enache (Cancelaria Prezidenţială). A doua zi, echipa s-a întregit cu Radu Zlaţi, ales consilier la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, şi cu Victor Voicu, numit în funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică. Au urmat Daniel Barbu (Departamentul de Analiză Politică), Nicoleta Nicolae Ioana (Departamentul de Comunicare Publică, purtător de cuvânt) şi Maria Cristina Manda (Departamentul Constituţional Legislativ).